nieuws

Frans taboe rond genetische tests

Archief

In het debat over het gebruik van genetische tests hebben de verzekeraars tot nu toe geen kans gehad om hun standpunt geaccepteerd te krijgen

Ze worden geconfronteerd met de academische wereld die niet wil dat genetische proeven voor andere dan wetenschappelijke doelen worden gebruikt. Het pleidooi van de verzekeraars over de selectie van risicos en de verplichting van verzekerden om oprechte informatie te verschaffen, vindt buiten de branche nog lang geen steun. De politici hebben meer vertrouwen in wetenschappers dan in verzekeraars, zegt een lid van de Europese verzekeraarsorganisatie CEA. Op Europees niveau ijveren verzekeraars ervoor dat landen geen algemeen verbod instellen op het gebruik van genetische testes en pleiten ervoor een moratorium in te voeren voor de toekomst. Er zijn vijf landen in Europa die zijn overgegaan tot het invoeren van een verbod: Oostenrijk, België, Denemarken, Italië en Luxemburg. In Duitsland, Finland, Nederland, Groot-Brittannië, Griekenland en Zweden is tot nader order een tijdelijk verbod van kracht in afwachting van een beslissing later. In Frankrijk bestaat een wettelijk verbod, maar ook een dergelijk moratorium dat door verzekeraars is ondertekend.

Reageer op dit artikel