nieuws

FRA vraagt eigen faillissement aan

Archief

Voor de Financiële Raadgevers Associatie (FRA) en FRA Hold is faillissement aangevraagd bij de Utrechtse rechtbank. Aanvrager is de grootaandeelhouder van het Bunnikse intermediairbedrijf, Louis Leeman.

“Het faillissement is onvermijdelijk”, zo laat een werknemer van FRA weten. Het personeel, nog ongeveer 25 personen in getal, is vorige week door de FRA-leiding op de hoogte gesteld van het aanstaande faillissement. Vandaag is hun laatste werkdag.
Aanhoudende verliezen en forse schulden uit het verleden zouden de belangrijkste redenen voor het faillissement zijn. Huidig directeur en groot-aandeelhouder (70%) Louis Leeman geeft geen enkel commentaar op de insolvabele toestand waarin zijn bedrijf verkeert.
Achmea, via Avéro voor 30% eigenaar van FRA, zegt “de ontwikkelingen verder af te wachten”. Achmea benadrukt dat niet Leeman het faillissement heeft aangevraagd. “We waren daar wel van op de hoogte.” Over de hoogte van een eventuele schuld van FRA aan Avéro doet het concern geen mededeling.
Henk Folkers, oprichter van FRA, is even uit het veld geslagen als hij het bericht over het aangevraagde faillissement verneemt. Folkers, twee jaar geleden door Avéro uitgekocht: “Ik schrik hier enorm van. Dit had ik echt niet verwacht. Het verbaast me ook zeer, gezien de bemoeienis van Achmea en de plannen die er waren met FRA. Natuurlijk is er veel personeel vertrokken waardoor er omzet is weggevallen. En de resultaten waren de laatste jaren niet best; maar wat is verlies? Volgens mij was het keerpunt daarin al bereikt. Goh, ik vind dit erg jammer. Treurig eigenlijk.”
Hoogtepunt
De Financiële Raadgevers Associatie (FRA) werd in 1992 opgericht door Henk Folkers, Henri Leijdsman en Has van Beers. De beginjaren verlopen voortvarend: FRA groeit als kool en Folkers groeit dankzij zijn medewerking aan televisieprogramma’s als Geldwerk uit tot bekende Nederlander en hét gezicht van FRA.
In 1994 zet Leijdsman een nieuwe tak op: de Raad Administratiewinkels. In de hoogtijdagen telt deze franchiseketen bijna tweehonderd vestigingen. Twee jaar later start FRA met de Employee Benefits Associatie, die niet echt succesvol zal worden.
In de winter van 1997 beleeft de FRA zijn hoogtepunt, als het fraaie kantoorgebouw aan de rijksweg A12 bij Bunnik wordt geopend. Ruim honderd medewerkers nemen er hun intrek; er is plaats voor 150 medewerkers. Zover komt het echter nooit. De boekjaren 1996, 1997 en 1998 leveren louter verlies op, waardoor schuldeiser Avéro – financier van het Bunnikse hoofdkantoor – ongeduldig wordt. Achmea-dochter Avéro krijgt in oktober 1998 vrijwel alle aandelen van FRA in handen. Folkers en Leijdsman vertrekken; Has van Beers blijft aan als directeur en houdt 4% van de aandelen in bezit. Het bedrijf telt dan nog zo’n tachtig medewerkers.
Leeman
Clemens van Riet (ex-Pro Civibus) wordt even later algemeen directeur, maar vertrekt weer als Louis Leeman (Leeman Management Consultancy) in juli 1999 meerderheidsaandeelhouder wordt. In december koopt Leeman ook Van Beers uit, waardoor hij 70% van de aandelen in bezit krijgt, tegen 30% voor Avéro.
Leeman denkt de FRA-activiteiten in eerste instantie te kunnen combineren met De Hypotheekshops, waar hij bestuursvoorzitter is van de Stichting Administratiekantoor Hypotheekshop. Die ambitie leidt kort na de eeuwwisseling echter tot zijn aftreden. Een andere optie is het opzetten van een detacheringsorganisatie voor financiële planning, met hulp van Employment Services (Zeist), waarvan Leeman ook eigenaar is.
In januari treedt Jef Stoer aan als financieel directeur a.i. Tevergeefs, zo blijkt nu. Het personeelsbestand van FRA loopt namelijk verder terug tot 25, waarvan zo’n dertien in de buitendienst. Bij de magere omzet blijven de bedrijfsresultaten rood van kleur. Vorige week hebben Leeman en Avéro besloten de stekker eruit te trekken: ze vragen het faillissement van FRA aan. Voor de 25 werknemers resteert ontslag.
Eerder dit jaar werd al het faillissement uitgesproken over Raad. Oprichter FRA had daarmee overigens geen financiële bemoeienis meer; die aandelen waren al eerder verkocht aan Berk Accountants, Van Lanschot Bankiers en Aegon.
De betere tijden van de Financiële Raadgevers Associatie in beeld: champagne vanwege de opening van het hoofdkantoor aan de rijksweg A12 bij Bunnik.

Reageer op dit artikel