nieuws

FRA begint winkelketen in financiële planning

Archief

De Financiële Raadgever: zo heet de winkel voor financiële planning die vorige maand haar deuren opende in Amsterdam. De franchisewinkel is een initiatief van de Financiële Raadgevers Associatie (FRA). De planning is om volgend jaar tien winkels verspreid over het land te openen.

“Net zoals je een Hypotheker in het gewone straatbeeld tegenkomt, zo heb je nu ook een Financiële Raadgever”, zegt FRA-directeur Henk Folkers. De eerste Financiële Raadgever krijgt begin volgend jaar gezelschap van franchisenemers in Groningen, Almelo, Enschede en Alkmaar. “Het is alleen nog even zoeken naar een geschikt winkelpand, maar dan kunnen ze van start”, aldus Folkers. Binnen drie jaar wil de organisatie “enkele tientallen” franchisewinkels openen.
Filosofie
De loondienstorganisatie FRA bestaande uit 75 buitendienst- en 25 binnendienstmedewerkers, houdt zich vanuit Bunnik bezig met persoonlijke financiële planning van particulieren en zelfstandige ondernemers. Contacten worden voornamelijk via telemarketing gelegd.
Een ‘winkelketen’ voor financiële planning past volgens Henk Folkers goed in de FRA-strategie. De franchisenemers zijn loondienstagenten die na drie jaar FRA doorgroeien naar zelfstandig adviseur. “Onze filosofie is: eerst een goede interne opleiding en dan naar buiten sturen. Dan heb je als franchisegever ook een goede greep op de formule: je weet wat het niveau is en wat je kan verwachten.”
De franchiseformule typeert Folkers als strak: inkoop, trainingen en callcenters worden verzorgd door FRA. Ook komt er een helpdesk voor de Raadgevers. “We kunnen zelfs afspraken gaan maken voor de winkels. Kortom: we gaan ver in franchising. Maar niet zo ver dat we als een soort McDonalds alle kantoren standaard inrichten.”
Winkeltijden
De Financiële Raadgevers vallen onder FRA Franchising waar ook zes vroegere Borgveste-kantoren onder vallen. Dit zijn kantoren van ex-loondienstagenten die aan huis of in bedrijvenpanden zelfstandig werken. Deze keten wil echter nog niet goed van de grond komen. In verband met de naamsbekendheid is de naam daarom onlangs gewijzigd in FRA Franchising.
Van een mogelijke beëindiging van deze ‘bedrijvenvariant’ is volgens Folkers echter geen sprake. “De loondienstagenten die na drie jaar zelfstandig verder willen, hebben de vrije keus. De winkel betekent dat zij zich moeten houden aan winkeltijden, het kantoor geeft ze wat dat betreft meer vrijheid.”
De eerste Financiële Raadgever van franchisenemer Melvin Tjoe Nij in de Van Baerlestraat in Amsterdam.
Eigen opleiding
Over de opleidingsinstituten voor financiële planning van verzekeraars – zoals die van Royal en Fortis (zie elders in dit nummer) – heeft FRA een uitgesproken mening. “Wij geloven daar niet”, zegt Folkers. “Een adviseur moet een opleiding volgen van een tussenpersonenorganisatie en niet van een verzekeraar.” FRA meldt trots zelf al 150 cursisten opgeleid te hebben tot Accountmanager Financiële Planning. “Een mijlpaal voor ons opleidingsinstituut.” De deelnemer krijgt de eerste drie maanden een uitgebreide interne opleiding. Behalve aan financiële planning wordt ook aandacht besteed aan commerciële vaardigheden. De kennis wordt zowel intern als extern getoetst en kan naderhand op peil worden gehouden met aparte cursusdagen. Door het bewezen succes is deze opleiding, op aandringen van de markt, inmiddels ook toegankelijk voor ander bedrijven”, meldt FRA trots. De planner kan na twee jaar praktijkervaring doorstromen naar het MBA-programma Financial Planning van de European University.

Reageer op dit artikel