nieuws

Fortis start opleiding tot financieel planner

Archief

Fortis gaat het intermediair en VSB-medewerkers een opleiding tot financieel planner aanbieden. De verzekeraar wil per jaar zo’n 450 cursisten opleiden.

In januari start een proef met dertig cursisten. In mei volgend jaar volgt het officiële startschot van de Fortis-opleiding. De werving hiervoor begint al in februari. “We mikken op zo’n 150 deelnemers”, zegt Amev-projectleider Xavier Crince Le Roy.
In eigen huis
De Fortis-opleiding kent twee varianten: een basisniveau en een niveau voor gevorderden dat opleidt voor het examen voor de Federatie Financiële Planners (FFP).
De basisopleiding bestaat uit een schriftelijk gedeelte en een interactief programma met oefenopgaven op CD-rom. Voor vragen kan de cursist terecht bij een telefonische helpdesk, bestaande uit ongeveer tien medewerkers.
De FFP-variant heeft als extra zes lesavonden en een driedaagse praktijktraining. Dit laatste gedeelte van de opleiding – waarvoor de cursist intern moet – wordt verzorgd door Baard Fiscale Opleidingen. Ook de CD-Rom is door een extern bureau ontwikkeld: Bureau Interactieve Training.
“Alleen voor het didactische gedeelte hebben we hulp van buiten ingeroepen. Maar het vakinhoudelijke deel is volledig in eigen huis ontwikkeld”, zegt Crince Le Roy. Hiervoor werd binnen Fortis een speciaal projectteam in het leven geroepen, bestaande uit medewerkers van VSB Bank, effectenbank KBW Wesselius en Amev Pensioen & Zorg.
Groeimarkt
De opleidingsvarianten nemen zes à zeven maanden in beslag. Het intermediair moet daarbij rekenen op tien tot vijftien studie-uren per week. “Wil je als intermediair inspringen op deze groeimarkt, dan moét je er eenvoudigweg veel tijd insteken”, zegt Crince Le Roy.
Bij zowel de basisopleiding als de FFP-opleiding zegt Fortis volledig rekening te houden met de werktijden van het intermediair. “De werktijden zijn onbelast. De lessen voor de FFP-variant zijn met opzet ’s avonds gepland. Voor de basisvariant hoeft het intermediair zelfs de deur niet uit.” Heeft het intermediair echter een vraag die hij aan de helpdesk wil voorleggen, dan krijgt hij ’s avonds en in het weekend nul op het rekest. “De helpdesk is alleen bemand tijdens kantooruren”, geeft hij toe. “Misschien verandert dat nog, wie weet. Tot die tijd kan het intermediair natuurlijk ook bij z’n collega’s terecht met vragen.”
Geen primeur
De opleiding in financiële planning is overigens geen primeur voor Fortis.
Zo kondigde Royal vorige maand nog de start aan van de Royal Academy of Financial Planning. De kosten voor deze opleiding van drie maanden bedragen f 25.000. “Wij hebben de prijs met opzet laag gehouden voor het intermediair”, aldus Crince Le Roy. “Voor de basisopleiding betaalt het intermediair f 1.750, de FFP-opleiding kost f 7.500. Daar zijn we best trots op.”

Reageer op dit artikel