nieuws

Fortis komt met energiekrediet, Rabobank met Klimaathypotheek

Archief

Kopers van een energiezuinig huis krijgen bij de Rabobank korting als zij kiezen voor een klimaathypotheek. Ook Fortis speelt met het Energiekrediet in op zorgen over het klimaat.

Ook voor een energiebesparende verbouwing kunnen huizenbezitters korting krijgen op hun hypotheekrente. Over het deel van de hypotheek dat gebruikt wordt voor een milieuvriendelijke verbouwing (zoals dubbelglas en muur- en dakisolatie) kan de klant op een rentekorting rekenen van maximaal 1%. Vooral kopers van milieuvriendelijke nieuwbouwwoningen gaan naar verwachting ook fors profiteren van de klimaathypotheek.
De hypotheek komt in april beschikbaar. “Als men nu aan alle specificaties van Groen-hypotheken van het ministerie van Vrom voldoet, kan men maximaal over _ 34.000 korting krijgen”, zegt woordvoerder Raymond Salet van de Rabobank. “Dat gaat ons lang niet ver genoeg. Grondkosten bij een nieuwbouwwoning blijft een moeilijk verhaal. Maar als de woning verder aan alle duurzaamheideisen voldoet, voorzien is van zonnepanelen bijvoorbeeld, geheel voorzien is van dubbelglas, dan kan er over een aanzienlijk groter bedrag korting verstrekt worden. Het gaat ten koste van de marge van de bank. Maar we hopen dat zoveel mensen hiervoor belangstelling hebben, dat we meer hypotheken verkopen.”
Energiekrediet
Fortis heeft in België al dergelijke leningen geïntroduceerd en bekijkt of deze ook in Nederland op de markt kunnen komen. Eén op de vijf verbouwingen blijkt goed voor het milieu. Bij Fortis spreekt men echter niet van een hypotheek maar van het Energiekrediet. Hier krijgt met tussen 0,8% tot 1% korting op een duurzame verbouwing. “Omdat er nu een grote bouwbeurs is in België, hebben we een actie waardoor de korting nog hoger is”, laat woordvoerder Marianne Honkoop weten. “Daarnaast geeft Fortis 10% korting op de verzekering van een hybrideauto of een auto die op biobrandstof rijdt.”
Verder komt de Rabobank met een groene creditcard. Voor elk product dat met deze kaart wordt gekocht, bekijkt de bank hoeveel CO2-uitstoot ermee gemoeid is. Ter compensatie koopt de Rabobank dan vervuilingsrechten of investeert in schone technologie.”

Reageer op dit artikel