nieuws

Forse verliezen zorgverzekeraars

Archief

De zorgverzekeraars hebben zowel op de basis- als op de aanvullende zorgpolissen in het tweede kwartaal van dit jaar een fors verlies geleden.

Het technisch resultaat op de basisverzekering kwam uit op _ -311,8 (-242,0) mln. Ook de aanvullende polissen bleken verliesgevend. Het eerste kwartaal kwam hier het technisch resultaat nog uit op een forse plus van _ 49,7 mln. Het tweede kwartaal van dit jaar duiken de zorgverzekeraars in de rode cijfers met een technisch verlies van _ -27,4 (-25,1) mln.
De brutowinst is er in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar ook niet florissanter op geworden. Werd vorig jaar nog een brutowinst behaald van _ 83,3 mln, in dit tweede kwartaal komt de brutowinst uit op _ -82,6 mln.
Solvabiliteit
Ook qua solvabiliteit gaat het minder met de zorgverzekeraars. In het tweede kwartaal van vorig jaar bedroeg de solvabiliteitsmarge nog 249%. Het eerste kwartaal van dit jaar liet al een daling zien, waarbij de solvabiliteitsmarge uitkwam op 211%. In het tweede kwartaal is de marge uitgekomen op 206%.
Al eerder liet De Nederlandsche Bank (DNB) weten zich vooralsnog geen zorgen te maken. “Wij signaleren het wel, maar kijken niet naar aparte entiteiten. Meestal volgt een goed gesprek en kijken we of er op groepsniveau met vermogen geschoven kan worden.” De cijfers van de zorgverzekeraars zijn te vinden in het jongste Statistisch Bulletin van toezichthouder DNB.

Reageer op dit artikel