nieuws

Forse boetes dreigen voor autodealers

Archief

Autodealers die uit oogpunt van service de gegevens van een zojuist verkochte auto doorbellen naar de tussenpersoon van een klant, moeten erop rekenen dat ze daarvoor fors kunnen en zullen worden beboet, als ze niet in het bezit zijn van een WFD-vergunning. Ook tussenpersonen en verzekeringsmaatschappijen die hieraan meewerken zijn strafbaar en hangt per vergrijp een even grote boete boven het hoofd, aldus de AFM.

Daarentegen mogen dealers wél zonder WFD-vergunning als ‘verbonden bemiddelaar’ verzekeringen of kredieten verkopen of tegen een vergoeding leads doorspelen aan tussenpersonen.
Het Zeeuwse assurantiekantoor Boidin luidt de noodklok. Evenals veel andere assurantiekantoren in ons land wordt Boidin dagelijks ettelijke malen door autodealers gebeld met de mededeling dat een van de cliënten een andere auto heeft aangeschaft. Zo’n dealer geeft dan bij wijze van service even de gegevens van de nieuwe auto door aan het assurantiekantoor, die ze vervolgens weer doorspeelt naar de betrokken verzekeringsmaatschappij, zodat het contract kan worden aangepast. De dealer krijgt voor deze kleine service geen vergoeding.
Volgens de AFM is deze dealer echter bezig met een vorm van bemiddeling. Als hij dit zonder WFD-vergunning doet, is hij in overtreding. En hij niet alleen, maar ook het assurantiekantoor en de verzekeringsmaatschappij waarmee hij ‘zaken doet’. “Naar wij hebben begrepen ligt de minimale boete rond de _ 4.300 per vergrijp voor de dealer, de bemiddelaar en de maatschappij”, aldus Boidin in een brandbrief aan AM. “Wij hebben het gevoel dat dit onderwerp binnen de hele branche speelt en dat er dus, zoals de AFM stelt, honderden overtredingen per dag plaatsvinden die beboet kunnen en zullen gaan worden.”
Nieuw polisblad
De AFM bevestigt desgevraagd dat hier sprake is van bemiddeling in de zin van de WFD. “Wanneer de dealer zich beperkt tot het doorgeven van de contactgegevens van een klant aan een tussenpersoon, dan kan hij dat rustig zonder vergunning doen. Maar wanneer er ook gegevens over de nieuwe auto worden doorgegeven, dan is de dealer aan het bemiddelen en heeft hij een WFD-vergunning nodig. Op basis van die gegevens wordt immers een nieuwe overeenkomst gemaakt en krijgt de klant een nieuw polisblad”, aldus de woordvoerder van de AFM.
Afkappen
“Wij kunnen niet aannemen dat dit de strekking van de wet is”, reageert Boidin. “Het kan toch immers niet de bedoeling zijn van de wetgever dat wij de autodealers bij ons in de omgeving, waar wij al jarenlang plezierig mee samenwerken, nu moeten gaan afkappen aan de telefoon? Of nog erger: vragen of ze hun faxberichten voortaan anoniem willen doorsturen, voorzien van een handtekening van de klant…”

Reageer op dit artikel