nieuws

Focwa en Verbond stellen tijdelijke milieutoeslag vast

Archief

Focwa en het Verbond van Verzekeraars hebben overeenstemming bereikt over een tijdelijke milieutoeslag die autoschadeherstelbedrijven gaan hanteren. Tot 1 april mogen schadeherstellers een toeslag rekenen van f 32,50 ex btw per herstelopdracht.

De tijdelijke milieutoeslag is een vast bedrag dat wordt berekend over iedere herstelopdracht, ongeacht de omvang van het schadebedrag. De vergoeding geldt voor alle verzekeraars en alle bestaande contracten. Focwa kondigde eerder een milieutoeslag aan van f 6,75 per uur, maar dit stuitte op verzet van verzekeraars en leasemaatschappijen.
Jan Koolen, secretaris van de sectie Schadeherstel van Focwa: “De inzet van het overleg was de commotie die in de markt was ontstaan. Een aantal verzekeraars wilde het advies niet overnemen. Het Verbond heeft ons uitgenodigd om te komen praten. Men wilde meer inzicht in de onderbouwing van de toeslag, zoals die is gepresenteerd in een rapport van KPMG. De tijdelijke toeslag is vastgesteld om de rust te bewaren. Wij zijn niet bang dat de toeslag uiteindelijk veel lager zal uitvallen.”
Een team van deskundigen van Focwa en het Verbond zal opnieuw de omvang van de kosten van de milieumaatregelen binnen het herstelbedrijf analyseren. Zij rapporteren vóór 1 april, waarna Focwa en het Verbond zich aan de uitkomsten zullen conformeren. “Uiteindelijk zal de klant het toch weer moeten gaan betalen, want de verzekeraars zullen in hun premies ongetwijfeld rekening gaan houden met deze toeslag”, meent Koolen.
Volgens PR-medewerker Hennie Zoontjes van het Verbond valt het met de commotie onder de verzekeraars wel mee: “Er is geen grote onrust; een aantal leden gaf aan het niet eens te zijn met de voorgestelde toeslag. Wij zijn daarop met Focwa in overleg getreden. In deze situaties is het normaal dat je in goed overleg een oplossing zoekt waar beide partijen zich in kunnen vinden.”

Reageer op dit artikel