nieuws

FNV Hypotheken voorkomt sloop 132 huurwoningen

Archief

FNV Leden Verzekeringen, het label van Reaal-dochter Proteq voor leden van de gelijknamige vakbond, heeft op onorthodoxe wijze 132 woninghypotheken voor een totaalbedrag van bijna f 8 mln in de wacht gesleept.

Het ‘megacontract’ werd door FNV Leden Verzekeringen gesloten ten behoeve van bewoners van de wijk Tjerk Hiddesbuurt in Leeuwarden. Per woonhuis bedraagt de financiering maximaal f 60.000. De helft van dit bedrag is nodig voor aankoop van de woning en de andere helft voor een drastische verbouwing.
Sloop
De uit de jaren twintig daterende Leeuwardense wijk dreigde te worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Voor de bewoners, die overwegend een laag inkomen hebben, een bittere pil en derhalve reden tot verzet. Zij wilden én hun vertrouwde woonomgeving niet uit, én geen fors hogere huurlasten (gaan) betalen voor de nieuwe woning.
Het alternatief, de aankoop van de woningen door de bewoners was onmogelijk, meende woningbouwvereniging BWL, de eigenaar van het complex. “De woningen zijn te onveilig”, liet zij weten, hoewel vijftien jaar geleden nog een renovatie was uitgevoerd. Zelfs een beroep op staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) mocht niet baten.
Woonlasten
Na een hernieuwde bouwkundige inspectie besloot FNV Hypotheken tot aankoop van de woningen over te gaan. Als uitgangspunt geldt dat de huidige woonlasten van de huurders niet overschreden mogen worden. “Dat houdt in dat de totale kosten per woning niet meer dan f 60.000 mogen bedragen”, zegt Paul Nijssen, een van de zeventien verkoopadviseurs van FNV Hypotheken.
Hij sluit niet uit dat dit FNV Hypotheken vaker van deze (renovatie)projecten gaat financieren in ruil voor nieuwe hypotheken. “Het kon wel eens het begin zijn van een nieuwe trend”, aldus Nijssen.
Voor de circa twintig procent van de bewoners die niet tot aankoop kan of wil overgaan, wordt gezocht naar externe geldschieters die de woningen willen verhuren.

Reageer op dit artikel