nieuws

FNV-bureau: burn-out nu als beroepsziekte erkend

Archief

De kantonrechter in Terneuzen heeft burn-out als beroepsziekte erkend, zo is midden deze maand aan de grote klok gehangen door het Bureau Beroepsziekten van de FNV.

Een 57-jarige assistent-bedrijfsleider in Zeeland, die na een burn-out in de WAO belandde, heeft een schadevergoeding van bijna e 70.000 toegewezen gekregen. De man, die lid was van FNV Bondgenoten, had aangeklopt bij het FNV Bureau Beroepsziekten. Dat maakte de zaak aanhangig en stelde de werkgever, een in mestverwerking en -opslag gespecialiseerd bedrijf, aansprakelijk. “Als je het vonnis erop naleest, kun je geen andere conclusie trekken dan dat deze werknemer letterlijk en figuurlijk is uitgeperst”, aldus het FNV-bureau.
Gedurende bijna dertig jaar was de man in dienst van het mestbedrijf, eerst als chauffeur, later als assistent-bedrijfsleider. In de laatste tien jaar werkte hij vijftig weken per jaar en nam dus zeer beperkt vakantie en vrije dagen op. Ook was er sprake van structureel overwerk. De werknemer had te maken met klanten, chauffeurs en leveranciers. Bij stagnaties of onregelmatigheden viel iedereen op hem terug, zelfs ’s avonds en in het weekend en soms ’s nachts. Illustratief is ook het feit dat de werknemer thuis een kantoor had ingericht met een planbord voor zijn werkzaamheden.
De uitbraak van de varkenspest in de zomer van 1997 werd de werknemer fataal. Zijn toch al drukke bestaan werd daardoor helemaal overbelast en de man raakte in de WAO. In de reïntegratiefase faalde de werkgever volledig, zo vermeldt het vonnis van de kantonrechter in Terneuzen.
Website
In een opiniepeiling op de website www.burnin.nl, een initiatief van Gert Otter, werd door ruim 15% van de vijfhonderd respondenten aangegeven dat zij zeker een rechtszaak zullen aanspannen tegen de werkgever als er sprake is van een burn-out. Ruim 37% gaf aan misschien een rechtszaak te willen aanspannen. Verder stelde 39% zeker geen rechtszaak te zullen aanspannen.

Reageer op dit artikel