nieuws

Flinke winstgroei Sterpolis/RoZeker

Archief

Sterpolis (inclusief RoZeker) heeft vorig jaar zijn nettowinst flink verhoogd tot f 8,1 (4,8) mln. De premie-omzet steeg met 11%.

De grootste premiegroei werd behaald door het levenbedrijf, dat door de samenvoeging van Sterpolis Leven met RoZeker een injectie heeft gekregen. Vorig jaar werd een premie-inkomen van f 120,6 (104,9) mln uit levensverzekeringen geboekt. Het technisch resultaat bedroeg f 1,1 (0,0) mln.
De periodieke premie-omzet kwam 28% hoger uit op f 12,6 (9,9) mln, terwijl de koopsomproductie met 13% aandikte tot f 107,9 (94,9) mln. Sterpolis ziet voor de toekomst, net als vele collega’s, veel brood in de markt van expirerende lijfrentekapitalen. Met een nieuw direct ingaand lijfrenteproduct op beleggingsbasis zal die markt in de tweede helft van dit jaar betreden worden, onder het label RoZeker.
Schade
De schadepremies namen met 5,7% toe tot f 83,6 (79,1) mln. De brancheverdeling was als volgt: Motrorijtuigen WA f 32,6 (30,2) mln, Motorrijtuigen casco f 32,7 (30,0) mln, Brand f 9,6 (7,7) mln en uit overige branches f 8,8 (11,2) mln. De groei op de woningmarkt noemt Sterpolis “onbevredigend”. Samenwerkingsverbanden met distributiepartners als woningcorporaties en hypotheekverstrekkers moeten de omzet in dit schadesegment doen verhogen.
Het technisch resultaat Schade zat in de lift: f 9,7 (7,7) mln. Verantwoordelijk daarvoor is de verbeterde WA-tekening Motorrijtuigen: f 4,5 mln tegen f 0,4 mln in 1997. De resultaatverdeling was verder als volgt: Motorrijtuigen casco f 0,2 (2,4) mln, Brand f 2,6 (2,7) mln en de overige branches f 2,4 (2,2) mln.
Companion
De totale bedrijfskosten van Sterpolis bedroegen vorig jaar f 32,1 (23,3) mln, waarvan f 15,3 (10,7) mln voor acquistitiekosten. Na een bijzondere bate van f 3,1 mln, uit de verkoop van de agrarische aov-portefeuille aan Interpolis, resteert een nettowinst van f 8,1 (5,9) mln.
In het verslagjaar is de bemoeienis van Sterpolis (en Interpolis) met Companion beëindigd. Dit bedrijf, dat mkb’ers op abonnementsbasis van allerlei diensten – zoals voordelige verzekeringen – moest gaan voorzien, startte in 1996 ambitieus. Maar volgens Sterpolis-directeur Leo Dooper heeft het management van Companion de aandelen overgenomen en is de onderneming onder een andere naam voortgezet. Ten slotte heeft Sterpolis vorig jaar het servicekantoor in Doetinchem gesloten.

Reageer op dit artikel