nieuws

Fiscale begunstiging voor ‘moslim-hypotheek’ bepleit

Archief

In ons land is vorige week een min of meer brede maatschappelijke discussie op gang gekomen over de komst van renteloze leningen voor moslims. Dit met name vanwege het streven om dergelijke hypotheken dezelfde fiscale begunstiging te bieden als de vertrouwde rentedragende hypotheekleningen.

Volgens de regels van de Koran mogen moslims geen rente betalen. Hierdoor kunnen zij in ons land geen ‘normale’ hypotheeklening sluiten. Wel mogen zij op afbetaling een huis kopen. Dan is sprake van een halal-hypotheek (halal betekent zoveel als ‘binnen de regels van de Koran’).
Initiatiefnemer van de halal-hypotheek in ons land is de 22-jarige Mohammed Dini, die over dit vraagstuk brieven schreef naar diverse financieel adviseurs, onder wie Piet Bloemink, de grondlegger van Legio-Lease.
Bilaa-Riba
De speciaal op moslims gerichte financiële producten zijn en worden ontwikkeld door Bilaa-Riba Islamic Finance, waarvan Piet Bloemink (62), Matthijs Bloemink (30) en Sebastiaan Bloemink (31) de algemeen directeuren zijn. Dini werkt er als general manager.
De Haagse gemeenteraadsfracties van VVD en Islam Democraten willen dat het stadsbestuur samen met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gaat pleiten voor fiscale begunstiging van de halal-hypotheek. Zij vinden dat moslims in vergelijking met niet-moslims gelijke kansen moeten krijgen om een koopwoning te kunnen bekostigen.
De halal-hypotheek is overigens geen nieuw verschijnsel in Europa. Drie jaar geleden kondigde de Britse HSBC-bank aan renteloze financiële producten voor moslims op de markt te gaan brengen
Krediet en beleggen
Per 1 september wil Bilaa-Riba renteloos consumptief krediet gaan aanbieden. Daarvoor is het bedrijf nog in afwachting van de bij de AFM aangevraagde vergunning. Beleggen kan inmiddels al wel. De door Bilaa-Riba geselecteerde fondsen zijn akkoord bevonden door een internationale groep van sjeiks en islamitische geleerden.

Reageer op dit artikel