nieuws

Finture: één hypotheekprovisie, onafhankelijk van geldverstrekker

Archief

Finture gaat nog deze maand van start met een gratis administratiesysteem voor intermediairbedrijven. Het internetsysteem krijgt bij introductie een extraatje mee: voor de hoogte van de hypotheekprovisie maakt het niet uit bij wie van de twaalf geldverstrekkers de post wordt gesloten.

Finture heeft een gewogen gemiddelde berekend van de provisiesystemen van de twaalf geldverstrekkers. Dat resulteert in een afsluitprovisie van 1%. “Dat is om twee redenen naar boven toe afgerond”, zegt commercieel directeur John Welzen van Finture. “Voor het gemak én om een sterk tarief in de inkoopmarkt neer te zetten. We hopen een zodanig volume te gaan halen, dat wij er als Finture ook nog iets aan overhouden.” Individuele kantoren krijgen bij een jaarproductie onder de _ 3 mln overigens 0,9% afsluitprovisie.
“Essentieel is dat onafhankelijk van het beloningssysteem het beste product kan worden gekozen”, prijst Welzen het systeem aan. “Helemaal in lijn met de WFD en de beloningsdiscussie dus. Voor de provisie maakt het niet of je als tussenpersoon een product betrekt van bank 1 of bank 12.”
Met inkoopcombinaties en grote intermediairbedrijven maakt Finture overigens maatwerkafspraken over de provisie. De essentie van één beloning die onafhankelijk is van de geldverstrekker, blijft ook in dat geval overeind.
Schadepakket
Momenteel maken honderd kantoren gebruik van de testversie van het Finture-systeem, dat is gebaseerd op ASP-technologie. Finture gaat in de loop van deze maand daadwerkelijk van start met dertig assurantiekantoren en één inkoopbedrijf. In het laatste geval gaat het om Findicom (Leusden), met ruim zeventig aangesloten kantoren.
Zij kunnen gaan kiezen uit de hypotheekproducten van Argenta, BLG, Bank of Scotland, Direktbank, DSB Bank, Fortis, GMAC, De Goudse, Postbank, Reaal, SNS en UCB. Met Hypotrust lopen onderhandelingen. In het Finture-systeem zijn voorts de levensverzekeringen verwerkt van Cardif, Legal & General en Winterthur.
Bij aanvang is het Finture-systeem alleen geschikt voor hypotheken. Producten in het segment consumptief krediet volgen spoedig daarna en nog dit najaar is het systeem gereed voor schadeverzekeringen.
Interesse
Finture (Hengelo) is een joint venture van ICT-bedrijf Topicus, vader en zoon Koole (Kapitaalvisie) en van de commercieel directeur zelf. Het bedrijf hoopt een baanbrekend systeem in de markt te zetten voor assurantietussenpersonen. “Het onderwerp leeft enorm”, weet Welzen. “Tussenpersonen willen een totaaloplossing voor hun administratie en aansluiting op de systemen van banken en verzekeraars. En er is grote interesse in het op internet openstellen van dat systeem voor klanten. Wij denken die integrale oplossing te kunnen bieden.”
Volgens Welzen voert Finture verkennende gesprekken met Amedia en hebben ook andere systeemhuizen interesse getoond in het systeem.

Reageer op dit artikel