nieuws

Finion: retourprovisie met abonnementsysteem

Archief

Assurantiekantoor Platter & Schoo uit Rheden is bezig een franchise-organisatie op te zetten waarbij de deelnemers hun provisie volledig terugbetalen aan de klant. De inkomsten worden gehaald uit een abonnenmentensysteem.

‘Finion’ – zo gaat de nieuwe franchise-organisatie heten – is volgens directeur Paul Schoo een antwoord op de groeiende onrust in de momenteel sterk veranderende markt. De onrust in de markt schrijft Schoo toe aan onder meer de opheffing van het verbod op retourprovisie en de opkomst van nieuwe communicatiemiddelen.
“Finion herstelt met het abonnementsprincipe de objectieve en professionele positie van het intermediair, aangezien de Finion-adviseur niet langer op provisiebasis werkt. Hij is geen provisiejager”, aldus tussenpersoon Schoo.
Intensiever contact
Het Finion-concept kent volgens Paul Schoo straks tenminste twee winnaars: de consument en de adviseur. “De consument krijgt de aandacht waar hij voor betaalt, terwijl de adviseur een regelmatiger inkomen krijgt en een intensiever contact met de klant.”
Doelgroep van Finion worden (huizenbezittende) particulieren in loondienst. Volgens directeur Schoo beschikt deze groep vaak over onvoldoende overzicht en tijd om een juiste keuze te maken uit de verschillende financiële diensten en producten: “Velen weten bijvoorbeeld niet wat ze aanmoeten met hun EB-pakketten en pensioenbrieven”.
Het Finion-abonnement geeft hen niet alleen begeleiding op het gebied van verzekeringen, hypotheken en pensioenen, maar ook op het vlak van arbeidszaken en belastingen. Middels een bij het abonnement af te sluiten akte moeten Finion-deelnemers bovendien gerechtigd namens de klant financiële zaken te behartigen.
Maar is het voorgenomen Finion-concept met z’n abonnementen eigenlijk wel wettelijk toegestaan? Volgens de SER is er geen vuiltje aan de lucht. “In feite geeft deze organisatie straks geen 100% van de provisie weg, maar 100% minus het abonnementsgeld. Daar heeft de huidige Wabb geen problemen mee. Inderdaad, op deze manier lijken de huidige beloningsartikelen in de Wabb vrij krachtenloos geworden. Maar dat was ook al eerder voorzien, onder andere door de SER”, aldus Harry de Meij, hoofd afdeling vestigingswetten van de SER.
Hoewel Platter & Schoo voorlopig de enige aspirant-franchisenemer van Finion is, verwacht Paul Schoo veel belangstelling voor het nieuwe concept. In de loop van dit jaar hoopt hij de franchise-organisatie samen met een flink aantal assurantiekantoren daadwerkelijk op te starten.

Reageer op dit artikel