nieuws

Finata maakt zich zorgen over wildgroei in spaar-leenprodukt

Archief

Finata Bank maakt zich zorgen over de ongebreidelde wildgroei in krediet- annex spaarverzekeringen. Met name de wijze waarop met dit spaar-leenprodukt wordt omgegaan, stuit de financieringsmaatschappij tegen de borst.

Het spaar-leenprodukt combineert een spaarverzekering met een doorlopend krediet. De lening wordt afgelost na minimaal 15 jaar uit de meeverbonden spaarpolis.
Bij een aantal constructies zijn tussentijdse opnames zeer beperkt of uitgesloten, constateert algemeen directeur W. J. Hoogendoorn in het maandblad van de financieringsmaatschappij. “Wat er in feite gebeurt, is dat je bijvoorbeeld een auto financiert op 15 jaar. Dat betekent dat je als consument niet flexibel bent. Als je eerder van de kredietverplichting af wil, krijg je een forse fiscale claim aan je broek.”
Spaar-leenprodukten zijn echte adviesprodukten, meent Hoogendoorn. “Onvoldoend wordt beseft, denk ik, dat deze produkten een bijzonder zware claim leggen op de adviesrol van het intermediair. De consument dient degelijk en deugdelijk voorgelicht te worden en de adviseur verstrekt hem vervolgens een op maat gesneden advies.”
Finata Bank zegt mede daarom vooralnog niet met een spaar-leenprodukt op de markt te komen. Wel zegt de financieringsmaatschappij te komen met ‘aanvullende maatwerkprodukten’.
Algemeen directeur Hoogendoorn: “Zorgelijk”.

Reageer op dit artikel