nieuws

Finata Bank: wat meer inhoud graag

Archief

Finata Bank geeft op Internet het goede voorbeeld door met twee websites van start te gaan voor respectievelijk consumenten en het intermediair. Toch valt er nog het een en ander te verbeteren. Zo lijkt de vormgeving van de sites meer aandacht te krijgen dan de inhoud.

door Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen
Finata Bank
www.finata.nl
www.interium.nl (alleen met password)
Finata zet haar bezoeker meteen op Internet aan het werk; voor een optimale beleving van de site moeten we het programma Flash-plugin van Shockwave downloaden. Toch altijd iets meer werk dan die veronderstelde paar minuutjes. Maar als de installatie is volbracht, wacht wel een site met oogstrelende animaties, bewegende teksten, kleurrijke plaatjes en een heldere navigatie.
Afstandsbediening
Het logo van de Finata Bank biedt de ingang tot ‘Finata Onsite, dé Internetsite van de Finata Bank’. Voor hen die het nog niet wisten: de bank profileert zich als de specialist in kredietverlening. Op de site wordt ons beloofd dat we leningen kunnen vergelijken, voorwaarden kunnen doornemen en een kredietaanvraag kunnen indienen. Bovendien zullen we zelf mogen uitrekenen wat het maximaal te lenen bedrag is. Nieuwsgierig gaan wij, armlastige AM-recensenten, op zoek waarbij onze speurtocht permanent vergezeld wordt door een afstandsbediening onder in het scherm. De afstandsbediening is slim, weet voortdurend waar we zijn.
‘Nieuws’ leidt ons naar de ‘Finata Times’, met de rubrieken ‘Laatste Nieuws’, ‘Deze week’, ‘Archief’, ‘Abonnement’ en ‘Index’. Het is erg rustig bij Finata: géén ‘Laatste Nieuws’ en ‘Deze week’ is er wat Finata betreft nog niets gebeurd. Yamaichi Securities mag omvallen, de beurs van Seoul dramatisch openen, u hoeft niet te wenen, bij Finata kunt u lenen.
In het ‘Archief’ vinden we acht berichten zonder bronvermelding maar met een zoekmachine. We lezen dat Finata in oktober op de MotorRai heeft gestaan. We worden zelfs nog uitgenodigd om snel langs te komen op deze MotorRai. Laat maar. ‘Abonnement’ biedt de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van de activiteiten van Finata. We moeten onze naam en e-mailadres achterlaten, ook al suggereert Finata dat het e-mail adres volstaat. De ‘Index’ brengt ons altijd naar de homepage.
Zoekmachine
‘Productinformatie’ biedt informatie over onder ander Persoonlijke leningen, Behouden Vaart-Hypotheek, Lease, Huurkoop, Seniorenlening, Maatwerkproducten, Variabel Continu Krediet. De teksten staan onderaan de overzichtspagina. Na een paar van deze pagina’s te hebben bekeken, begrijpen we de suggestie om de folders te downloaden beter. In zip-formaat. Wie kan dit allemaal aan?
Onder ‘Publicaties’ vinden we een aanbieding om een IBM pc aan te schaffen met behulp van een en aantrekkelijk pl-etje, immers dan kunnen we ‘de oneindige mogelijkheden van Internet ontdekken’.
Bij gebruik van de zoekmachine vraagt deze helaas om identificatie. Op onze vraag hierover kregen we het volgende antwoord: “Uiteraard is het niet onze bedoeling dat voor het gebruik van de zoekmachine een password vereist is. Echter, wij waren niet tevreden met de performance van de zoekmachine die tot vandaag actief was op onze site. Inmiddels hebben wij gekozen voor een andere oplossing welke één dezer dagen in de lucht zal zijn. Tot die tijd is dit onderdeel tijdelijk niet te betreden door derden. Onze excuses voor eventueel ongemak. Met vriendelijke groet, P.J.C. Broeders, Webmaster Finata Bank.”
‘Download’ belooft de laatste plug-ins, maar het blijft bij de bekende Flash-in. De Browser-update brengt je naar Microsoft, alsof er geen Netscape gebruikers zijn in deze wereld. En de screensaver hoeven we niet.
Met ‘Intertainment’ hoopt Finata ons te verblijden met enige ontspanning. We mogen vissen op niet te vangen rondzwemmende vissen, lezen de score van enkele gelukshebbers en mogen ons geluk beproeven met het kraken van een kluis.
Ten slotte ‘Krediet’, waar we berekeningen van te lenen bedragen kunnen maken. ‘VKM’ toont ons na enkele gegevens te hebben ingevoerd het Verantwoorde Krediet Maximum. Onder ‘Productberekeningen’ formulieren per product die na invulling een maximaal bedrag geven en de af te lossen termijnen. Mooi, mooi, soms een foutje (ADODB.Recordset error ‘800a0cc1’. Item not found in this collection. /Krediet/LeaseForm.asp, line 216).
Interium
Veel meer feest lijkt er te beleven bij het Interium, de aparte site voor het intermediair. De opbouw en vormgeving van de twee sites zijn gelijk. Er is overlap met de Finata-site, in onze bespreking beperken we ons dan ook tot de extra activiteiten op de Interium-site.
‘Interresearch’ levert wat oubollige statistische informatie op. De echte liefhebbers kunnen veel beter naar www.cbs.nl.
In de ‘@rena’ wordt met andere intermediairs of Finata Bank een discussiegroep gevormd. Het blijkt echter, dat alleen kan worden gereageerd op een vraag of stelling. Het is niet mogelijk om zelf een nieuwe groep aan te maken. ‘Medewerkers’ levert informatie over het hoofdkantoor en alle rayon-kantoren (Tilburg: Chef de Bureau F. Opperman en Krediet Adviseur P. de Kwaadsteniet, dat kan toch allemaal geen toeval zijn?).
‘Netvertising’ levert het intermediair onder andere de mogelijkheid om zelf homepagina’s te maken. De intentie is goed, maar het is wel kinderschoenenwerk wat we kunnen zien.
Met behulp van de bestelservice kunnen tussenpersonen folders downloaden (gezipped, Word en Wordperfect). Al met al valt het dus tegen, het Interium.
Conclusie
Het dilemma van de verzekeraar met een intermediair-laag is bekend. Met haar eigen web-site komt zij in contact met de verzekeringnemer, en dat is nu typisch niet haar directe klant. Dus wat doet Finata, zij maakt meteen ook een site voor haar tussenpersonen (Interium geheten). Prachtig, dat is precies wat er moet gebeuren. Menig verzekeraar kan er van leren. En dan nu ook met volle kracht vooruit. Onze aanbeveling: laat de vormgevers hun biezen pakken en maak ruimte voor de redactionele troepen.
Nu is het resultaat een tweetal mooie sites voor de geavanceerde gebruiker met niet te veel verwachtingen en geen angst voor downloaden en zip-files. Inderdaad, de berekeningen zijn nuttig. Uitbreiden die afdeling. Doorgaan nu, leer je gebruikers kennen, ze staan op het punt zoveel waardevolle informatie af te staan.
Beoordeling Finata Bank
Vorm
De lay-out van de site is prachtig. Mooie achtergrondkleur, tekst duidelijk leesbaar. Om de site levendig te maken wordt gebruik gemaakt van Shockwave Flash. Dit oogt zeer fraai, maar komt de snelheid niet ten goede. De site is erg overzichtelijk en voor de navigatie wordt gebruik gemaakt van een soort afstandsbediening. Deze afstandsbediening is mooi vormgegeven en staat in een frame onder in beeld. Navigatie is kinderspel, mede doordat er op langere pagina’s altijd een knop aanwezig is waarmee naar de top van de pagina kan worden gesprongen.
Inhoud
De beloftes worden waar gemaakt. We kunnen veel lezen over de producten van Finata. Tot in details de voorwaarden bestuderen en berekeningen maken. De overige items alzoals Nieuws en publicaties zijn opvallend leeg.
Mediumgebruik
Finata maakt goed gebruik van de technologie van Internet. Shockwave maakt de site kleurig, flistend maar alles behalve snel. Er kan een abonnement worden genomen op een nieuwsbrief per e-mail. Onder Intertainment kunnen ingenieuze spelletjes worden gespeeld en bij Krediet kunnen productberekeningen worden gedaan.
Prikkel
De site biedt de mogelijkheid om snel een idee te krijgen van bedragen die we mogen lenen.
Betrokkenheid
Er is één e-mail adres waar naartoe gemaild kan worden. Er wordt wel snel gereageerd. Onder Interresearch kan een enquête over de site worden ingevuld.

Reageer op dit artikel