nieuws

Financieringsmaatschappijen zien het weer een beetje zitten

Archief

Financieringsmaatschappijen zien het weer een beetje zitten

25 JAAR TERUG 1983
De financieringsmaatschappijen verenigd in de VFN zagen het begin 1983 weer een beetje zitten. Na jaren van daling in de verstrekking van consumptief krediet leek er in de tweede helft van 1982 een kentering te zijn opgetreden. Desondanks gaven de CBS-cijfers over dat jaar nog een daling van 4% te zien, maar dat was aanzienlijk minder dan de teruggang in 1981 (12%) en 1980 (7%).
“Ik heb het gevoel dat we het dieptepunt zijn gepasseerd”, zei VFN-voorzitter Jan Vullings, die bij de presentatie van de cijfers aankondigde dat zijn organisatie in de loop van 1983 met een erecode zou komen. De financieringsbedrijven hadden verder al geconstateerd dat het aantal oversluitingen drastisch was teruggelopen. Hieraan had de spreiding van provisiebetaling duidelijk bijgedragen, aldus Vullings.
Huisdierenverzekering
Het Nationale Huisdieren Ziekenfonds (NHZ) van Hans Rosink wilde via vijftig freelance-agenten polissen gaan verkopen. Zij zouden dat moeten gaan doen via kleine advertenties in regionale huis-aan-huisbladen. “Ik wil geen agressieve werving voor mijn product dus de agenten zullen niet uit zichzelf mensen gaan bellen of lang de deuren gaan. Dan krijg je verzekerden die misschien liever niet verzekerd zouden zijn. Eén uitzending van ombudsman Frits Bom over mensen die iets zou zijn opgedrongen, en weg ben je. Dat wil ik niet”. Het al in de jaren negentig omstreden NHZ zou het tot in 2006 uithouden. Toen greep toezichthouder DNB en werd NHZ (Animas) geliquideerd.
Jeugdkampen
Een beetje maatschappelijk verantwoord ondernemen was de verzekeringsbedrijfstak al niet vreemd in het begin van de jaren tachtig. De cao’s voor respectievelijk de binnen- en de buitendienst voorzagen in gedeeltelijk betaald verlof voor het leiden van jeugdkampen en voor het leiden/verzorgen van bejaarden- en invalidenkampen respectievelijk -reizen. Het door de werkgever betaalde verlof was beperkt tot de helft van de duur van zo’n kamp of reis met een maximum van vijf dagen. Buiten de verzekeringsbedrijfstak kende alleen de cao voor elektriciteitsbedrijven een dergelijke verlofregeling.
Krijbolder
Directeur Bernard Krijbolder van de NBVA kondigde aan deze organisatie per 1 juli 1983 te gaan verlaten. Hij vond na ruim vier jaar de tijd rijp dat iemand anders het estafettestokje zou gaan overnemen. Een nieuwe baan had Krijbolder nog niet. “Gezien mijn huidige positie in de bedrijfstak wilde ik me niet stilletjes op het sollicitatiepad begeven.”
Krijbolder is nog immer actief als managementadviseur in de verzekeringsbranche. Niet alleen in ons land, maar ook in Latijns-Amerika.
Innovatie
Begin jaren tachtig werden er veel vernieuwende verzekeringen ingevoerd. Na de Jachthondenverzekering van De Amersfoortse (waarvan de redactie van het weekblad Margriet “steil achteroversloeg”), introduceerde AGO (later opgegaan in Aegon) een Windmolenpolis en kwam een sportleraar uit Enschede met de Onderlinge Waarborgmaatschappij Tennis Frame op de proppen.

Reageer op dit artikel