nieuws

Financiële Raadgevers Associatie ‘kweekvijver’ voor Borghveste Groep

Archief

De Financiële Raadgevers Associatie in Zeist gaat als opleidingscentrum fungeren voor haar franchise-organisatie in financiële diensten Borghveste Groep. Beide organisaties worden op termijn gehuisvest in één kantoorpand waarvoor concrete nieuwbouwplannen in de naburige gemeente Bunnik zijn ontwikkeld.

Bijna drie jaar na oprichting, claimt de Financiële Raadgevers Associatie (FRA) het break even-punt te hebben bereikt. In 1994 zou de loondienstorganisatie (65 medewerkers) een provisie-inkomen van f 12 mln hebben geboekt, voldoende om de aanloopverliezen in de afgelopen jaren te compenseren. Dit jaar verwacht algemeen directeur H.J. Folkerts voor de eerste keer winst te behalen.
De FRA, eigendom van beleggingsmaatschappij Belfort in Den Haag, sluit primair voor drie verzekeraars: Axa Equity & Law, Nationale-Nederlanden, en Royal Nederland.
Beneden verwachting
Minder voorspoedig gaat het met Borghveste Groep (17 medewerkers), de franchise-organisatie in financiële diensten met kantoren in Alphen a/d Rijn, Den Haag, Groningen, Joure, Rotterdam, Veldhoven, en Zwolle. Een achtste kantoor in Almere houdt zich bezig met vermogensbeheer en verleent ondersteuning aan de andere vestigingen.
Het aantal verkooppunten is beneden de verwachting gebleven. “Op basis van het bedrijfsplan zouden dat er twaalf moeten zijn”, zegt Folkerts. Desgevraagd geeft hij toe mede om die reden het management te hebben overgenomen van J.J.M. Leijsen, voorheen statutair directeur van de Borghveste Groep.
Leijsen treedt per 1 mei a.s. uit dienst. De gewezen fiscalist zou zich als zelfstandig adviseur willen gaan vestigen. Folkerts: “Leijsen vindt zichzelf geen manager van een franchiseketen. Zijn voorkeur gaat toch uit naar zijn oude vak. Het besluit terug te treden, is in goed overleg tot stand gekomen.”
‘Kweekvijver’
Verder kondigt Folkerts een reorganisatie aan, die moet leiden tot een hogere produktie per adviseur. “Een zelfstandig adviseur moet per definitie een hogere produktie kunnen boeken dan een adviseur in loondienst. Sanering is dus nodig. Er is bij de overname een stuk cultuur meegekomen, dat in onze visie niet thuishoort in zo’n verkooporganisatie.”
De loondienstorganisatie FRA zal in toenemende mate gaan fungeren als ‘kweekvijver’ voor de Borghveste Groep. Dit jaar verwacht Folkerts, dat drie tot vier loondienstadviseurs zullen ‘doorstromen’ naar de franchise-organisatie. “De filosofie is, dat die loondienstadviseurs die na verloop van minimaal drie jaar een zelfstandige positie ambiëren, daartoe de mogelijkheid moet kunnen worden geboden. Anders raak je ze toch kwijt aan de concurrent. Ook aankomende franchisenemers moeten daar het vak kunnen leren.”

Reageer op dit artikel