nieuws

Financiële planning vaak verkooptruc

Archief

Adviseurs die pretenderen aan persoonlijke financiële planning te doen, zijn er alleen op uit om producten te slijten. Een grondige analyse van de financiële situatie van de cliënt blijft achterwege.

Dit constateert de Consumentenbond na een bezoek aan aan acht financiële adviseurs. De consumentenorganisatie stuurde een echtpaar – telkens met dezelfde vragen over de hypotheek, aanvullend pensioen en het spaargeld – naar een landelijke bank, een regionale bank, een verzekeringskantoor, twee adviesbureuas voor financial planning, een hypotheekshop, en een pensioenadviseur. Ook legden zij hun vragen voor aan een financiële instelling met een 06-nummer voor financiële adviezen.
Snel oordeel
De adviezen lopen sterk uiteen, zo concludeert de Consumentenbond. Bijna alle adviseurs scoren matig tot slecht op de inventarisatie van de persoonlijke situatie. “Op de eerste vraag naar een geschikte hypotheek kan een adviseur alleen een zinnig antwoord geven, als hij zich op de hoogte stelt van een aantal zaken. Deze vragen worden niet expliciet gesteld en de adviseurs hebben te snel hun oordeel klaar.” Onsystematisch; een integrale benadering ontbreekt, zo luidt het eindoordeel over de aanpak van de adviseurs.
Provisies
Volgens de consumenentenorganisatie is vooral de beleggingshypotheek populair onder de adviseurs. “De voordelen van deze hypotheek komen uitgebreid aan de orde, nadelen worden nauwelijks genoemd.” Bovendien zouden de adviseurs die met meerdere maatschappijen zaken doen, niet de goedkoopste aanbieder kiezen.
Verder blijkt meestal aangestuurd te worden op een levensverzekering. Door de provisies, zo vermoedt de consumentenorganisatie, die het merendeel van de adviezen als slecht beoordeelde. “Uit ons onderzoek blijkt dat persoonlijke financiële planning vaak erg productgericht is. Terwijl die producten in feite het sluitstuk van deze planning horen te zijn.”

Reageer op dit artikel