nieuws

Financieel adviseur Eurodirekt leende zelf ván particulieren

Archief

Een kat in (geld)nood maakt rare sprongen. Zo kan een financieel adviseur ertoe komen geld te lenen van particulieren. Dit blijkt uit het eerste faillissementsverslag van het Noordwijkse bemiddelingsbedrijf Eurodirekt. In de onvolledige boekhouding is op dat punt een bedrag van _ 185.000 te vinden.

Behalve dat Eurodirekt in het krijt staat bij particulieren, is er een schuld van meer dan _ 130.000 aan concurrente crediteuren plus (“volgens de feitelijke leidinggever”) meer dan _ 100.000 aan de fiscus.
Die feitelijke leidinggever was Dirk van Kampen, terwijl zijn echtgenote als enig aandeelhoudster te boek staat. Eurodirekt, opgericht in juli 2005 en failliet verklaard op 11 oktober 2006, was eigenlijk de voortzetting van Dirks eenmanszaak Bureau voor Financiële Planning. In 2005 beliep de geregistreerde omzet _ 112.545, in 2006 was dat bijna drie ton. In beide jaren werd er verlies geleden: _ 92.000 respectievelijk _ 51.000.
Ten tijde van het faillissement telde Eurodirekt vier personeelsleden, in het jaar ervoor nog negen.
Robin Hood
Op de eigen website profileerde het bedrijf zich als een soort Robin Hood van de financiële wereld: “Als tegenhanger van de Vereniging Eigen Huis, heeft EuroDirekt tevens het Nationaal Hypotheken Platform opgericht, waar u met uw klachten terecht kunt over uw huidige hypotheekadvies of als u meent dat uw maandlasten te hoog uitpakken. Wij bestuderen deze en vragen om opheldering bij de desbetreffende organisatie.”
Tevens zou het bedrijf de overheidsinstanties informeren omtrent eventuele misstanden in de markt. “Een aantal malen hebben wij reeds aangifte gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten en heeft dit geleid tot onderzoek. EuroDirekt staat voor doelgericht (mee)denken en adviseren voor uw toekomst, waarbij u de controle over uw gezinsbudget houdt.”
In de boekhouding van Eurodirekt zijn onregelmatigheden geconstateerd. Curator Kok zoekt nog uit of er dermate verwijtbaar is gehandeld, dat er aangifte bij de politie zou moeten worden gedaan.

Reageer op dit artikel