nieuws

Fietsongevallen geanalyseerd

Archief

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV heeft in samenwerking met Consument en Veiligheid de oorzaken en gevolgen van fietsongevallen in kaart gebracht.

Het onderzoek in opdracht van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat richtte zich met name op mankementen aan fiets en wegdek en op beschermingsmiddelen als jasbeschermer en fietshelm.
Als belangrijkste oorzaak van fietsongevallen werd het eigen gedrag opgegeven (28%), op de voet gevolgd door het gedrag van andere weggebruikers (27%). De toestand van het wegdek was in 14% aanleiding van de ongevallen. Bij 7% van de ongelukken waren mankementen aan de fiets de oorzaak. Van de jonge fietsers weet ruim de helft het ongeval aan het eigen gedrag.
Van de ongelukken in schemering en duisternis gaf 30% van de fietsers zonder licht, aan dat het ongeval mogelijk voorkomen had kunnen worden. De bevindingen zijn gepubliceerd in het rapport: Invloed kwaliteit fiets op ongevallen. Een ongevallenanalyse aan de hand van een schriftelijke enquête van ing. C.C. Schoon. De publicatie is voor / 40 bij de SWOV te bestellen.

Reageer op dit artikel