nieuws

Fietsen met te kraken sloten blijven gewoon verzekerd

Archief

Bepaalde typen fietssloten van Axa en Albus, voor consumenten verplicht bij het sluiten van een fietsverzekering, blijken simpel te kraken. Fietsverzekeraars zien nog geen aanleiding hun beleid te wijzigen.

De politie van de regio Zaanstreek-Waterland kwam er als eerste achter dat fietsendieven de ringsloten met behulp van een loper in een mum van tijd kunnen openen. Het gaat om fietssloten van het type 48 KR, Protecta 48 KR, en Protecta 4800 KR van Albus en het type 583, SL7 en SL9 van Axa, die inmiddels niet meer worden gemaakt, maar waarmee nog wel meer dan een miljoen fietsen zijn uitgerust. Op internet staan filmpjes waarop te zien is hoe deze sloten binnen een paar seconden met een loper worden geopend.
Extra slot
Volgens Marco de Bruine van Unigarant heeft de verzekeraar nog geen noemenswaardige stijging van het aantal fietsendiefstallen kunnen constateren. De berichtgeving heeft voor Unigarant dan ook niet geleid tot een wijziging van het beleid. “Tot nader order blijft iedereen gewoon verzekerd. Ook als de fiets met behulp van deze nieuwe methode zou zijn gestolen, dienen de vereiste twee sleutels te worden ingeleverd en wordt er gewoon uitgekeerd.”
Fietsverzekeraar Enra heeft ook nog niets gemerkt van een toename van het aantal fietsendiefstallen. “Maar dat verandert wellicht als de nieuwe methode landelijke bekendheid gaat krijgen onder fietsendieven”, aldus de woordvoerder.
Ook Enra blijft gewoon uitkeren als aangifte is gedaan bij de politie en twee sleutels kunnen worden ingeleverd. “Mensen die ons bellen met vragen over deze zaak, adviseren wij een extra slot te gebruiken in de vorm van een ketting of beugelslot, waarmee de fiets kan worden vastgezet aan een lantaarnpaal of fietsenrek. Uiteraard moet dat slot wel zijn goedgekeurd.”

Reageer op dit artikel