nieuws

Fietsdiefstalregister in de lucht

Archief

Sinds eind januari is het landelijke fietsdiefstalregister via internet openbaar te raadplegen. Tijdens de Fietsvak 2008 in Rosmalen heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken het register officieel in gebruik genomen.

In het fietsdiefstalregister zijn alle fietsen opgenomen die bij de politie als gestolen geregistreerd staan. Gezocht kan worden op een combinatie van het framenummer en het merk van de fiets. Een andere zoekmogelijkheid is met behulp van het fietschipnummer, ook wel diefstalpreventiechip (dpc) of protagtor genoemd. De RDW is beheerder van het register en onderhoudt de gegevens. De Nederlandse fietsfabrikanten en de politie voeren de gegevens in.
Jaarlijks worden er tussen de 750.000 en 1 miljoen fietsen gestolen in Nederland. In 15% van de gevallen van fietsdiefstal wordt aangifte gedaan bij de politie en slechts 7% van de aangiften leidt tot terugkeer van de fiets bij de eigenaar. Het kabinet wil dat het aantal fietsdiefstallen in 2010 met 100.000 is afgenomen. Het register is daarbij “een belangrijk hulpmiddel”. Dit voorjaar wordt een publiekscampagne gelanceerd, die onder meer moet leiden tot een grotere aangiftebereidheid bij burgers.

Reageer op dit artikel