nieuws

FDC lanceert voor intermediair Nationale Hypotheek Databank

Archief

Het softwarebedrijf FDC-computerdiensten in Rijswijk heeft de Nationale Hypotheek Databank (NHD) opgezet, een elektronisch informatiesysteem voor tarieven, voorwaarden, en ontwikkelingen in de hypotheekmarkt.

Als een van de eerste in hypotheken gespecialiseerde adviesbureaus maakt het Financieel Dienstencentrum (FDC) sinds 1974 in toenemende mate gebruik van de computer bij de hypotheekadvisering. De laatste veertien jaar wordt via dochterbedrijf FDC-computerdiensten hypotheeksoftware ontwikkeld voor tussenpersonen.
Het softwarehuis heeft inmiddels ruim achthonderd hypotheek-pakketten (Woonpakket) uitstaan, standaardprogramma’s waarmee de bruto/netto lasten kunnen worden berekend (Woonpakket 1 en 2), en productvergelijkingen kunnen worden gemaakt (Woonpakket 2).
Meer dan 10.000 tarieven
Voor de 55 aangesloten hypotheekadvieskantoren en de 800 gebruikers van het Woonpakket, waaronder ook de verzekeraars De Amersfoortse, Delta Lloyd, Erasmus, Generali, NOG en Zürich, heeft FDC nu een hypotheekdatabank ontwikkeld.
De databank bevat meer dan 10.000 rentetarieven van alle gangbare hypotheekvormen, afkomstig van zo’n 65 geldverstrekkers. Ook zijn daarin opgenomen de twintig belangrijkste voorwaarden van de hypotheekproducten. Op termijn wordt tevens een relatiedatabase aan het bestand toegevoegd. Het intermediair kan op simpele wijze deze informatie inzien, printen, en archiveren.
Het elektronisch hypotheekinformatiesysteem is eerst zorgvuldig uitgetest onder de 55 ‘eigen’ kantoren, zodat de kinderziektes eruit zijn gehaald. “Bij elkaar heeft de ontwikkeling van de hypotheekdatabank meer dan een jaar geduurd”, zegt hoofd trainingen P. van Os, zoon van algemeen directeur en eigenaar L.H van Os.
Continue inspanning
De NHD maakt zo veel mogelijk gebruik van de huidige infrastructuur (postbussysteem, Webster) van het Hypotheek Data Netwerk (HDN). De hypotheekinformatie (rentepercentages, voorwaarden) wordt schriftelijk aangeleverd en door FDC verwerkt. “Een systeem als de NHD ontleent zijn kracht aan de actualiteit en betrouwbaarheid. Het onderhoud en het actualiseren van rentepercentages vraagt een continue inspanning. Per dag zijn drie medewerkers daarmee bezig”, aldus algemeen directeur Van Os senior.
Om deze fysieke inspanning te beperken, stuurt FDC aan geïnteresseerde geldverstrekkers, intermediair en hypotheekadviesketens speciale toepassingsapplicaties toe, waarmee mutaties in rentetarieven en andere berichten interactief kunnen worden gewijzigd.
Breed draagvlak
Deelnemers aan de NHD betalen geen entreekosten. Wel wordt voor het onderhoud f 295 (ex btw) per jaar in rekening gebracht. Deze bijdrage wordt door FDC voor twee jaar gegarandeerd en is gebaseerd op een zo breed mogelijk draagvlak in de hypotheekmarkt zegt Van Os senior. “Om uit de kosten te komen, zal een draagvlak van zeker 2.000 aansluitingen nodig zijn.”
Volgens Van Os junior hebben zowel tussenpersonen als geldverstrekkers voordeel van de hypotheekdatabank. “De geldgevers hoeven niet langer rentewijzigingen, en dat zijn er vele duizenden op jaarbasis, aan elke afzonderlijke tussenpersoon door te geven. Omgekeerd wordt het intermediair dan niet meer bedolven onder stapels brieven of faxen van de geldverstrekkers.”
Het logo van de Nationale Hypotheek Databank

Reageer op dit artikel