nieuws

Faillissement Stelco leidt tot val uitvaartverzekeraar

Archief

Het vorig jaar failliet verklaarde assurantiekantoor Stelco uit Roermond heeft in zijn val natura-uitvaartverzekeraar Nuvin meegenomen.

Nuvin (Nationale UitvaartVerzekering In Natura bv) is een natura-uitvaartverzekeraar uit Roermond. De maatschappij is eigendom van vader Henk en zoon Kees van der Stelt, die tevens eigenaar waren van Stelco.
Nuvin startte in 1986 met de verkoop van natura-uitvaartverzekeringen. Het bedrijf herverzekerde de risico’s voor 100% bij levensverzekeraar Erasmus. Om die reden meldde Nuvin zich – ten onrechte – nooit aan bij de Verzekeringskamer. Nuvin telt ongeveer duizend verzekerden.
Op het moment dat Stelco in problemen kwam, had Nuvin een ‘aanmerkelijke lening’ verstrekt aan het Roermondse assurantiekantoor. Volgens Erasmus-directeur Jan van der Keur betrof de lening “ongeveer alle geldelijke middelen die Nuvin bezat.” Het zou om iets minder dan f 100.000 gaan.
Nobele gedachte
Met het faillissement van Stelco in juli vorig jaar, ging ook de Nuvin-lening in rook op. Sinds die tijd bouwde Nuvin een premie-achterstand van enkele maanden op. De schuld bedraagt op dit moment “een paar tienduizenden guldens”, volgens Van der Keur.
Erasmus, dat jarenlang trouw de premies voor de herverzekering heeft ontvangen, heeft nu besloten alle verplichtingen over te nemen. Van der Keur: “We hadden de voorzieningen toch al getroffen, dus feitelijk hoeven wij als Erasmus niets extra’s te doen. We hadden de verzekerden echter ook kunnen laten zitten met hooguit de afkoopwaarde, maar dat vonden we geen nobele gedachte. Die klanten mogen niet de dupe worden.”
Erasmus neemt alle verplichtingen – ook die van de koopsompolissen – ten opzichte van de duizend verzekerden over van Nuvin. Erasmus doet dat in guldens en niet, zoals Nuvin, in natura.
Verzekeringskamer
De Verzekeringskamer is nog bezig alle informatie betreffende Nuvin boven tafel te krijgen. Nuvin was in elk geval in overtreding, want deze had zich net als alle andere natura-uitvaartverzekeraars uiterlijk per 1 juli 1996 bij de Verzekeringskamer moeten melden voor een vergunningsprocedure op grond van de toezichtswet WTN. “Het gaat er nu vooral om dat die duizend verzekerden goed onderdak komen”, aldus woordvoerder Kees Verhagen van de Verzekeringskamer.
Erasmus-directeur Van der Keur: “Op dit moment heeft bijna de helft van de verzekerden gereageerd op ons aanbod. Slechts een enkeling wil de polis afkopen.”
Nuvin houdt op te bestaan, evenals de banden tussen Erasmus en de familie Van der Stelt. “De heren Van der Stelt zijn vroeger tussenpersoon van Erasmus geweest.” In 1993 nam de Rotterdamse verzekeraar de schadeportefeuille – vanwege een aanzienlijke schuld – over van Stelco. Later heeft Zürich het pandrecht over de gehele Stelco-portefeuille overgenomen. Die portefeuille werd medio vorig jaar overgeheveld naar Zürich-captive Alphen Verzekeringen. Stelco ging toen aan slecht management en een schuld van f 2 mln ten onder.

Reageer op dit artikel