nieuws

Faillissement Cristopolis 0mgeven door vraagtekens

Archief

Het vorige week uitgesproken faillissement van assurantiebedrijf Cristopolis in Borger kenmerkt zich door vaagheid en onduidelijkheid. Bedrijfsmiddelen zijn verdwenen, het kasgeld is zoek en de Oostenrijkse eigenaar is spoorloos. Curator Van Burg zit met talloze vraagtekens.

“Het bedrijfspand in Borger is leeg, bedrijfsauto’s zijn verdwenen en de administratie bestaat slechts uit een aantal incomplete ordners”, zegt hij. “Ook de rol van de zes medewerkers is me niet duidelijk.”
Een van die medewerkers is Wim Lubbers, tevens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF). Lubbers was vanaf 1998 in dienst van Cristopolis en fungeerde er als verkoopleider.
Cristopolis was destijds eigendom van de Duitser Christian Kraft. Hij was eigenaar van nog twee vennootschap: Schwenker en Enca. Beide bedrijven waren actief op het terrein van woningverbetering en de levering van materialen als kozijnen. Via Cristopolis werd de financiering van de woningverbetering geregeld. Schwenker is overigens inmiddels ook failliet verklaard.
Kapitaalsinjectie
“Tot voor kort was er niets mis met het bedrijf”, meldt Lubbers vanuit zijn woonplaats Emmen. Deze zomer werd Cristopolis echter plotseling verkocht aan de Oostenrijkse geldschieter Sandor Szepesi. De aandelen werden overgedragen voor het symbolische bedrag van één euro.
Volgens Lubbers zou Szepesi een geweldige kapitaalsinjectie doen, waardoor het bedrijf een enorme stap vooruit zou kunnen maken. Curator Van Burg zet echter vraagtekens bij de transactie.
AFM-vergunning
“Aanvankelijk had ik nog wel een redelijk positieve indruk van de plannen van Szepesi”, zegt Lubbers. “Ik maakte me vooral zorgen over de AFM-vergunning. Die was namelijk aangevraagd op mijn naam. Ik vond dat ik in de nieuwe situatie te weinig zeggenschap had, en heb toen voorgesteld dat ik het bedrijf zou verlaten, waarna zij me zouden kunnen inhuren als zelfstandig adviseur.”
Szepesi ging daar niet op in, waarna Lubbers in juli van dit jaar ontslag nam. Directeur Christian Kraft vertrok op dezelfde datum.
Belasting ontdoken
Curator Van Burg heeft nog veel vragen. Waar is bijvoorbeeld de ontbrekende administratie, wie heeft de verzekeringsportefeuille meegenomen en waar zijn de bedrijfsauto’s gebleven, om nog maar niet te spreken van de spoorloze geldschieter? Wel heeft hij reeds geconstateerd dat er op behoorlijke schaal belasting is ontdoken.
Portefeuille
Wim Lubbers heeft inmiddels zijn conclusies getrokken en is bezig met de oprichting van een eigen bedrijf: Leenbedrag.nl. “Ik ben heel blij dat de curatoren in deze zaak onderscheid hebben gemaakt tussen de goeden en de slechten, en dat ik in hun ogen bij de eerste groep hoor”, zegt hij. “Voordat je het weet, is je naam beschadigd door zo’n gebeurtenis.”
“De curatoren hebben mij zelfs gevraagd om de assurantieportefeuille (1.500 relaties) vanuit het faillissement over te nemen en voort te zetten. Naast financiering van woningverbetering ga ik mij daarom ook bezighouden met het beheer van deze portefeuille.” Het wachten is nog op de WFD-vergunning. Lubbers verwacht binnen een aantal weken te kunnen starten met zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel