nieuws

FAB concentreert zich op backoffice-activiteiten

Archief

De Federatie van Adviesbureaus (FAB) levert sinds vorige week alleen nog diensten aan tussenpersonen die de administratie volledig hebben uitbesteed aan het bedrijf. Het aantal aangesloten kantoren is mede daardoor teruggebracht van 122 naar ruim dertig.

Volgens directeur Peter Letschert is FAB het eerste bedrijf dat functioneert “in de geest van de WFD”. Letschert begon in 1997 met FAB als franchiseorganisatie, maar is zich gaandeweg meer gaan richten op backoffice-ondersteuning voor het intermediair. “Begin dit jaar hebben we ons concept gewijzigd. Voorheen konden tussenpersonen, onder inhouding van een deel van de provisie, gebruik maken van onze agentschappen. Nu betalen adviseurs een maandbijdrage van e 279 voor het beheer van hun portefeuille. Daarbij komt nog een bedrag dat is gebaseerd op het aantal prolongerende posten dat wij op 1 januari beheren.”
Het systeem Fabsys is rechtstreeks gekoppeld aan de systemen van tien verzekeraars, waaronder Aegon, Delta Lloyd, Reaal, De Goudse, Fundum en ONVZ. “Tussenpersonen krijgen hun provisie rechtstreeks van de maatschappij. Wij ontvangen, als zijn backoffice, de post voor de betreffende adviseur.”
De tussenpersonen die hun backoffice niet volledig bij FAB hadden ondergebracht, werden voor de keuze gesteld: alsnog alles overhevelen of de samenwerking beëindigen. “Op enkele twijfelaars na, waren dat er zo’n tachtig”, zegt Letschert.
Volgens Letschert is de werkwijze van FAB dé oplossing voor tussenpersonen die niet alle WFD-vergunningen kunnen of willen halen. “De adviseur kan een stuk van het beheer van zijn portefeuille en de daaraan gekoppelde zorgplicht aan een backoffice delegeren. Hij moet overwegen of hij voor al zijn activiteiten voldoet aan de deskundigheidseisen en of hij wel alle licenties wil gaan halen. De generalist zal een zware last te dragen krijgen.”
Eerder kondigde FAB al aan hypotheken te gaan aanbieden onder de naam FAB Assuradeuren. Daarvoor wordt al samengewerkt met De Goudse. Met andere hypotheekverstrekkers wordt gepraat; eind dit jaar wil Letschert een eigen hybride hypotheek op de markt brengen. Tussenpersonen die met FAB Assuradeuren samenwerken, betalen e 249 per maand.

Reageer op dit artikel