nieuws

Extra hulp voor overwinteraars VGZ/IZA/Trias

Archief

Extra hulp voor overwinteraars VGZ/IZA/Trias

De ongeveer 50.000 klanten van de zorgverzekeraars VGZ/IZA/Trias kunnen rekenen op extra hulp in het buitenland.
Men kon al rekenen op de hulpdienst van de verzekeraar bij spoedeisende hulp. Nu begeleidt dezelfde hulpdienst, in handen van de ANWB Alarmcentrale en de steunpunten in Spanje, ook ‘planbare’ ingrepen waar zo’n honderd tot driehonderd mensen niet voor naar Nederland willen terugkeren. Voor deze overwinteraars wordt daarmee het risico op bijbetalen in de dure privé-klinieken, waar ze als ‘toerist’ op zijn aangewezen, zo veel mogelijk beperkt.
Spaanse staatsziekenhuizen weigeren stelselmatig buitenlandse klanten, waardoor deze zijn aangewezen op dure privé-klinieken die tarieven hanteren die twee tot drie keer zo hoog zijn als in Nederland. Dat kan ertoe leiden dat iemand veel moet bijbetalen, omdat de polis meestal niet meer dan 100% van de Nederlandse tarieven dekt voor deze niet-spoedeisende zorg.
De hulpdienst treedt nu op als bemiddelaar en regelt de zorg in klinieken waar zo min mogelijk voor hoeft te worden bijbetaald. De service geldt ook voor verzekerden van SIZ en IZZ, omdat de uitvoering hiervan bij VGZ ligt. Om diezelfde redenen profiteren ook verzekerden van CaresGoudse (Trias), IZA Cura en zorgverzekeraar UMC (IZA) mee.
KADER
Extra menskracht
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft zich de kritiek van de Nationale Ombudsman aangetrokken en zet extra mankracht in om de verzekerden in het buitenland goed van dienst te kunnen zijn. Zo is de capaciteit van het callcenter uitgebreid en halverwege januari worden nog eens dertig mensen extra ingezet om vragen van buitenlandverzekerden te beantwoorden.

Reageer op dit artikel