nieuws

Experts spelen cruciale rol bij datumgerelateerde schades

Archief

Ook ver na de magische datum van 1 januari 2000 zullen er schades ontstaan die het gevolg zijn van datum-gerelateerde fouten in de (computer) systemen van verzekerde bedrijven. Op de expertisebranche rust volgens verzekeringsjurist mr. Gerard Kamphuisen de moeilijke taak om dergelijke schades als zodanig te herkennen.

Het wordt voor de expertisebranche een harde dobber om straks aan het begin van de nieuwe eeuw de ‘bokken van de schapen’ te scheiden, zeker als datumgerelateerde schades pas in een later stadium zullen ontstaan. Dit voorspelde de bekende verzekeringsjurist Gerard Kamphuisen afgelopen week tijdens de NVA-studiemiddag ‘Nog 100 dagen’, over het millenniumprobleem.
“Na 1 januari zullen er ongetwijfeld schades gaan vallen. De meeste daarvan zullen niets met het millenniumprobleem te maken hebben. Sommige wellicht wel. Soms zal dat verband evident zijn. Vaak ook niet”, weet Kamphuisen. Volgens de jurist zijn een aantal expertisebureaus zich bewust van hun lastige taak en houden zij zich momenteel al intensief bezig met het probleem om straks een mogelijk datum-gerelateerd element in een schade te herkennen.”
Scherp blijven
Volgens Kamphuisen zal het vooral moeilijk zijn voor experts om ook lang na de jaarwisseling ‘scherp’ te blijven op schades met een ‘millenniumluchtje’. Toch is dat noodzakelijk: “Een brand die pas in juli 2000 uitbreekt kan nog altijd heel goed een datumgerelateerde oorzaak hebben. Bijvoorbeeld omdat op dat moment zich pas alle voorwaarden tegelijkertijd voordoen, die tot schade leiden.”
Naarmate het tijdstip van het ontstaan of het openbaren van de schade verder na 1 januari ligt, zal het voor de expert ook steeds moeilijker worden om het verband met de eeuwwisseling aan te tonen. Deze taak wordt volgens Kamphuisen nog eens verzwaard, doordat verzekerden er alle belang bij hebben dat het verband niet ontdekt wordt.
Het bewijs dat de schade is ontstaan door een datumgerelateerde oorzaak, ligt bij de verzekeraar. Deze is dus in belangrijke mate aangewezen op de waarnemingen van de experts.

Reageer op dit artikel