nieuws

Experiment prestatiebeloning voor advocaten personenschade

Archief

Letselschadeslachtoffers kunnen binnenkort een advocaat inschakelen op basis van een no win, no fee-constructie. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij no win, no fee bepalen cliënt en advocaat vooraf welk honorarium de advocaat in rekening brengt bij winst van de zaak en welk honorarium bij verlies. Bij verlies kan de rekening ook nul zijn. De rekening is altijd gerelateerd aan het aantal bestede uren, in tegenstelling tot bij no cure, no pay. Bij no win, no fee kan de advocaat in geval van winst een opslag rekenen variërend van 25% tot 100%. Alle opdrachten worden ter toetsing voorgelegd aan de Orde van Advocaten. De staatssecretaris gaat er vanuit dat bij no win, no fee, de tijdsbesteding van de advocaat achteraf door de tuchtrechter kan worden getoetst en dat daarmee “uitwassen zoals bij no cure, no pay kunnen worden voorkomen”.De proef start naar verwachting komend voorjaar.
Nog geen basis
Voor John Beer, voorzitter van de vereniging Advocaten voor Slachtoffers Personenschade (ASP), is het een idee waar de vereniging graag naar wil kijken. “Want mensen die een gerechtvaardigde eis hebben, maar geen geld om te procederen, moeten hun recht kunnen halen. Binnen de Orde van Advocaten zijn we hierover dan ook al in overleg, maar hoe dat er uiteindelijk uit gaat zien, is nog de vraag. Er is nu nog geen basis voor, zo van: zo gaan we het doen en is het voor alle partijen werkbaar. De contouren daarvan moeten over niet al te lange tijd zichtbaar worden.”
Het nadeel van no win, no fee is dat de uiteindelijke kosten en wat er feitelijk overblijft ondoorzichtig blijven, stelt Beer. “Als je bij no cure, no pay 25 % afspreekt, dan weet je dat wel.”

Reageer op dit artikel