nieuws

Europeesche versoepelt regels bij diefstal uit vakantie-auto

Archief

De Europeesche heeft in haar nieuwe doorlopende reisverzekering voor autovakanties de voorwaarden van diefstal van bagage uit de auto verduidelijkt en versoepeld. Tot f 1.000 zijn kostbaarheden in de onbeheerde auto verzekerd. De voorwaarden van alle andere bagageverzekeringen zullen ook op dit punt aangepast worden.

Met de nieuwe Auto-Vakantie-Plezier Polis van de Europeesche lijkt er – eindelijk – een eind gekomen aan het eeuwige getouwtrek over het ‘zorgvuldigheidsvraagstuk’ bij de rubriek bagage.
Een bekend vakantiedilemma: de verzekerde gaat tijdens z’n vakantie met de auto naar het strand, laat z’n camera voor de veiligheid achter in de kofferbak, om bij terugkomst een lege achterbak aan te treffen. De bagageverzekering biedt in zulke gevallen over het algemeen geen dekking. Vergelijkbare schades hebben om die reden in het verleden geleid tot grote stapels correspondentie, een stroom van klachten bij de ombudsman schade en zelfs televisie-uitzendingen van consumentenprogramma’s.
Stoel verzekeraar
“In het verleden zaten we teveel op de stoel van de verzekeraar. We vonden te vaak dat de verzekerde waarvan bagage uit de auto werd gestolen beter iets anders had kunnen doen. Maar soms kan hij echt niet anders”, licht directeur Joop Rengers toe. “Met f 1.000 dekking voor kostbaarheden hebben we de voorwaarden daarom behoorlijk verbeterd. We zijn wel erg benieuwd wat er nu aan schade op ons af gaat komen.”
De ombudsman schadeverzekering heeft in zijn jaarverslagen regelmatig aangedrongen op verduidelijking van de voorwaarden op dit punt. “Het komt nogal eens voor dat verzekeraars aan de zorgvuldigheid een erg ruime uitleg geven. Er worden dan allerlei, soms vergezochte maatregelen opgesomd die de verzekerde had kunnen nemen om de schade te voorkomen. De vraag rijst of het onzorgvuldig is als iemand niet aan een maatregel denkt die de verzekeraar wel bedenkt (achteraf)”, aldus ombudsman Van Londen in het verslag over 1994.
Deugdelijk afgesloten
Het woord ‘zorgvuldig’ komt niet meer voor in de rubriek ‘diefstal bagage uit/vanaf auto’ van de Europeesche-voorwaarden. Als algemene regel geldt dat diefstal alleen is verzekerd, indien de auto deugdelijk is afgesloten en sporen van braak aan de auto aanwezig zijn. Bovendien mag bagage van buitenaf niet zichtbaar zijn, maar opgeborgen in de kofferbak (dit geldt niet bij korte tussenstops op de heen of terugreis, maar geldt in zulke gevallen weer wel voor kostbaarheden).
De nieuwe autoreisverzekering van de Europeesche voorziet verder in autohulp in Europa, vervangend vervoer, bagagedekking, rechtsbijstand en geneeskundige kosten. Een gezin met twee kinderen betaalt f 195 voor een standaarddekking. Als aanvulling biedt de Europeesche, op nadrukkelijk verzoek van het intermediair, ook het hele jaar door wegenhulp in Nederland (kosten: f 60). De verzekerde heeft hiermee continu recht op hulp en een vervangende auto (maximaal drie dagen) bij een ongeval diefstal of pech.

Reageer op dit artikel