nieuws

Europeesche noemt stelling Consumentenbond inzake annuleringsverzekering

Archief

‘gevaarlijk’

Het is gevaarlijk om te zeggen dat een annuleringsverzekering overbodig is. Zo reageert de Europeesche op de stelling van de Consumentenbond dat het sluiten van een annuleringsverzekering vaak zonde van het geld is.
De consumentenorganisatie kwam tot deze opmerkelijke conclusie na een onderzoek naar goedkope vliegtickets. De resultaten werden gepubliceerd in de Consumentenreisgids van april.
Voor het annuleren van een gereserveerde vlucht gelden vaak geen of maar geringe annuleringskosten (meestal f 50 of f 100), zolang het ticket nog niet door het reisbureau is ingevuld. Bovendien zijn veel reisbureaus bereid uw ticket zo laat mogelijk klaar te maken, waardoor de kans dat u nog moet afzeggen, klein is. Een annuleringsverzekering is dan zonde van het geld.
Volgens de Europeesche zijn reisbureaus die de vliegtickets pas in het allerlaatste stadium invullen in overtreding. “Ze zijn contractueel verplicht om zich aan de boekingsregels van luchtvaartmaatschappijen te houden. Ik geloof best dat er reisbureaus zullen zijn die hun klanten willen ‘matsen’ en de regels laten voor wat ze zijn. Maar dat mag toch geen basis zijn voor de Consumentenbond om een dergelijk advies af te geven. Bovendien heb je bij een ticket van f 1.000 al een annuleringsverzekering voor f 40. Daar zit dan ook een dekking in voor eventuele vertraging en het afbreken van de reis”, aldus Europeesche-woordvoerder W. van Tiel.
Volgens de betrokken onderzoekster van de Consumentenbond, H. Snippe, blijkt uit de praktijk dat bijna alle reisbureaus die goedkope vliegtickets verkopen, bereid zijn om het ticket zo laat mogelijk klaar te maken. “Eigenlijk geeft het alleen problemen bij KLM-tickets. Buitenlandse maatschappijen, en daar gaat het in deze categorie vaak om, doen niet zo moeilijk”, aldus de onderzoekster in een nadere toelichting. Dat de Europeesche zich opwindt over het advies van de Consumentenbond, vindt ze niet vreemd. “Van de producent van dergelijke verzekeringen had ik niets anders verwacht”.

Reageer op dit artikel