nieuws

Euler Hermes: ‘Wij bieden een goedkopere transactiepolis’

Archief

De kredietverzekering voor afzonderlijke transacties die Euler Hermes sinds kort via ABN Amro aanbiedt aan het MKB, is laagdrempeliger dan die van Atradius, zo claimt de in Den Bosch gevestigde verzekeraar.

Euler Hermes reageert daarmee op de bewering van Bert Bruning, voorman van Atradius in ons land, dat het aanbieden van een polis waarmee één transactie kan worden verzekerd niet nieuw is (zie AM 4, pag. 6).
"Atradius biedt inderdaad al langer een 1-transactiepolis aan", zegt woordvoerder Kristof Franse namens Euler Hermes. "Maar daarbij geldt een minimale premie van _ 5.000. Bij ons kan vanaf een veel lager bedrag het debiteurenrisico op een transactie worden gedekt."
Het pakket dat uitsluitend via ABN Amro-kantoren wordt verkocht, is gericht op buitenlandse debiteuren en brengt volgens Euler exporteren binnen het bereik van iedere ondernemer. Losse diensten als debiteureninformatie, incasso en verzekering per factuur worden aangeboden via de dienst internetbankieren van de bank. "In de huidige economische context zijn MKB-ondernemers vaker gedwongen om over de grens te kijken. In Nederland zien we echter het tegenovergestelde. Met 20% van de MKB-bedrijven die aan export doet, is er zonder twijfel sprake van een fors onbenut exportpotentieel."
Dienstenpakket
De export-transactiepolis van Euler Hermes biedt debiteureninformatie in de vorm van een kredietadvies, een verzekering van de desbetreffende debiteur – waarbij de ondernemer per factuur kan kiezen of hij deze wil verzekeren of niet – en incassoservice. Het MKB betaalt voor het pakket een abonnementsprijs van _ 400 per jaar.
De premie voor de verzekering bedraagt tussen de 1% en 2% van de factuurwaarde. "Daarbij gaat het overigens om facturen tot een maximum van _ 250.000. Boven dit bedrag verzorgen we maatwerk." De transactieverzekering biedt een dekkingspercentage van 85% en schadeloosstelling dertig dagen na het indienen van een incasso-opdracht. "Via ons netwerk van kantoren in het buitenland kan de ondernemer gebruikmaken van de lokale expertise van de kredietverzekeraar."
Franse vindt verder de opmerking van Bruning dat de bedrijfsonderdelen wereldwijd bij Euler Hermes minder geïntegreerd zijn dan bij Atradius, geen hout snijden. "Atradius is veelal gegroeid door in het buitenland nieuwe vestigingen neer te zetten. Wij zijn gegroeid door lokale verzekeraars over te nemen en deze aan te sluiten op een centraal ICT-platform. Wij hoefden daar dus niet vanaf nul te beginnen."

Reageer op dit artikel