nieuws

EUClaim helpt gestrande reiziger

Archief

Gestrande passagiers kunnen voortaan op Schiphol hulp krijgen als ze een schadeclaim willen indienen tegen een luchtvaartmaatschappij.

In vertrekhal 1 is de balie geopend van EUClaim, een bedrijf dat op basis van no cure no pay vliegtuigpassagiers helpt met alle formaliteiten rond het indienen van een schadeclaim, zoals bedoeld in verordening 261/2004 van de Europese Commissie. Op basis van deze verordening kunnen passagiers waarvan de vlucht is geannuleerd of die een instapweigering hebben gekregen onder bepaalde voorwaarden een compensatie claimen, die kan oplopen tot _ 600.
De medewerkers van EUClaim kunnen passagiers aan de balie vertellen of er recht bestaat op een schadevergoeding en kunnen zonodig ook de claim afhandelen. Meer informatie op: www.euclaim.nl.

Reageer op dit artikel