nieuws

Ergo-kleindochters gaan samenwonen

Archief

“Ik sluit niet uit dat er op den duur in ons land een Ergo-label komt”, zegt Joop Vogt, directeur van NVS en de nieuwe holding DKV Nederland.

Over een paar jaar gaan Rijnmond, NVS en Nederzorg, in Utrecht samenwonen met Nieuwe Hollandse Lloyd, eveneens een Nederlandse kleindochter van de internationale Ergo-groep. “Het ligt voor de hand dat we dan meer gaan samenwerken”, zegt Joop Vogt. “Bijvoorbeeld: onder eigen label elkaars producten verkopen.” Vogt sluit een Ergo-holding en een Ergo-label niet uit, maar ziet één label voor meerdere distributiekanalen niet zitten. “Uitsluitend grote verzekeraars kunnen zich multi-channel veroorloven.”
Volgens Vogt zal de verhuizing voor het merendeel van de werknemers ingrijpend zijn. Wel gaat de verhuizing in twee fases.
DKV Nederland
Rijnmond, NVS en ziekenfonds Nederzorg, zijn vorig week ondergebracht in een nieuwe holding: DKV Nederland. De vestigingen in Amsterdam (NVS, Nederzorg), Rotterdam (Rijnmond) en Deventer (administratie) zullen op korte termijn alvast naar een tijdelijk onderkomen in Utrecht verhuizen. Nieuwe Hollandse Lloyd blijft dus voorlopig in Woerden.
De labels en hun distributiewijzen binnen de holding blijven voorlopig gehandhaafd. Rijnmond werkt met intermediair en NVS werkt als direct writer. Van Nederzorg, dat de administratie laat uitvoeren door RZG, wordt ook gebruik gemaakt door Elvia en Erasmus. Op dit punt verandert er niets. De holding omvat 215.000 zorgverzekerden – waarvan 15.000 ziekenfondsverzekerd – en 15.000 overige verzekerden.
De directie over de holding wordt gevoerd door (voorzitter) Martin Kerkhof (tevens directievoorzitter van genoemde maatschappijen) en Joop Vogt (tevens directeur NVS).
Nieuwe Hollandse Lloyd
Rijnmond en NVS zijn dochters van DKV, de grootste ziektekostenverzekeraar van Europa. Schade- en levensverzekeraar Nieuwe Hollandse Lloyd (NHL) is een dochter van Victoria. DKV en Victoria behoren – samen met Hamburg-Mannheimer en DAS International – tot de Ergo-groep. NHL (omzet 1988: f 235 mln), die met intermediair werkt, heeft 250 werknemers. Zij zullen niet allemaal naar Utrecht verhuizen. NHL-directeur Jan Westerbeek: “Met het oog op de assurantiebeurzen blijven wij een kantoor houden in Amsterdam (5 medewerkers) en Rotterdam (25 medewerkers inclusief de vorig jaar overgenomen Eagle Star Re).”
Vogt verwacht niet, dat de nauwere band ook gaat gelden voor DAS Nederland. “Het gaat om een gespecialiseerde maatschappij, met Nederlandse verzekeraars als aandeelhouder. Wel is zo’n vijftig procent van de aandelen direct of indirect in handen van Victoria.”

Reageer op dit artikel