nieuws

Er werken ménsen in die financiële paleizen

Archief

Door Richard Vroom

Medewerkers naar voren schuiven, zodat het bedrijf één of meer menselijke gezichten krijgt. Dat is een trend in de reclames voor financiële dienstverlening. Bij ING Bank schuift er elke keer een deskundige van ING aan tafel bij Wouke van Scherrenburg, Frisia schuift diverse medewerkers naar voren en bij Ohra vormt de verpersoonlijking zelfs de basis voor de nieuwe televisiecampagne.
“Bij Ohra werken meer dan duizend mensen. Neem Theo.” Je ziet Theo het hoofdkantoor binnengaan. Bij hem willen de klapdeurtjes van het toegangspoortje niet openen, nadat hij zijn pasje langs de kaartlezer heeft gehaald. Theo heeft de laatste tijd wel meer pech in zijn dagelijks leven. Hij is door schade wijs geworden en daar profiteren de verzekerden van Ohra dubbel en dwars van mee, want de creatieve Theo vertaalt zijn schade-ervaringen in nieuwe producten. “De nieuwe manier van bankieren, beleggen en verzekeren. Van de mensen van Ohra”, zo profileert de direct writer van de Delta Lloyd Groep zich nu. Weg dus met dat beeld van de kille gebouwen met harteloze hand-op-de-kniphouders. Neen, het gaat daar bij Ohra om mensen van vlees en bloed.
Frisia
Ook bij Frisia Financieringen staan medewerkers centraal in de tv-reclame en in de omroepgids. Op televisie zien we eerst het kantoorgebouw en krijgen dan een afdeling in beeld. “Dit is Patricia Dekkers. Hét commerciële talent van Frisia”, zegt de commentator.
“Nou, talent…”, dingt Patricia een beetje af. “Ik vertel de mensen gewoon graag hoe goed de service bij Frisia Financiering is.” Frisia heeft inmiddels al drie personeelsleden (of acteurs die deze rol spelen) naar voren geschoven, die zich temidden van hun afdelingscollega’s tot de tv-kijker richten.
Discjockey
Centraal Beheer is veelvuldig op de radio te horen met een diskjockey, die naar aanleiding van alledaagse zaken die hij in zijn bedrijfsomgeving meemaakt op een bijna natuurlijke wijze te spreken komt over de producten van Centraal Beheer. Hij verwijst daartoe naar de ‘radio-site’ van dit Achmea-label. Je hoort bijvoorbeeld de laatste noten van een plaat, waarop de presentator het als volgt oppakt: “Ja, dat was een heel mooi nummer. Het blijft ook een mooi nummer. Ik hoorde het laatst nog op een begrafenis. (…) Het zet je toch altijd aan het denken.” Waarna de dj vertelt dat hij al een uitvaartverzekering heeft gesloten.
Er zijn momenteel ook radio-acties voor onder meer de milieuvriendelijke autoverzekering en de verzuimverzekering (kapstok: de dj moet zelf de telefoon opnemen, omdat zijn assistente ziek is. Het is niet alleen vervelend dat hij nu voor twee moet werken, maar ook dat hij loonkosten gewoon moet doorbetalen, maar gelukkig is hij daarvoor verzekerd.)
Ambulancebroeders
Vorige week maandag werd de radiomaker ingeschakeld om promotie te maken voor de nieuwe televisiereclame, die ’s avonds in première zou gaan. Inhakend op de eventuele primeurbelustheid bij de luisteraars, werd hen de hint gegeven om het filmpje alvast te gaan bekijken op de website van Centraal Beheer. Voor wie deze jongste aflevering in de jarenlange reeks ‘Even Apeldoorn Bellen’ nog niet kent, gaan wij hier niet de clou verklappen. Dit filmpje met twee Finse ambulancebroeders is in onze ogen overigens een van de sterkere afleveringen van de laatste jaren, omdat hij echt uit het leven gegrepen zou kunnen zijn. Immers, hoe groter het onwaarschijnlijkheidsgehalte, hoe hoger de humor-lat zal worden gelegd.
Lancyr
In april dit jaar werd Lancyr grootscheeps bij het brede publiek onder de aandacht gebracht. Hoogtepunt in die campagne was het tv-filmpje met de rappende buldog als een parodie op de succesvolle reeks Jochem de Bruin-reclames van de Rabobank. De bijzondere afsluiting was: ‘Doe je stropdas af en bláf. Lancyr is hier.’ Zoals mocht worden verwacht, is de ‘stropdas’ in de vervolgreclames achterwege gelaten, want het was dan wel leuk bedacht, het sloeg eigenlijk nergens op.
Afgelopen maand heeft Lancyr zich op de alleenstaanden/alleengaanden gestort. In een paginagrote advertentie, die associaties oproept met kruidenier Dirk van den Broek, luidt de openingszin: ‘2,5 miljoen singles wonen alleen, maar betalen voor twee.’ Eronder staat: ‘Daar gaan we samen wat aan doen’.
De financiële waakhond van Lancyr betoogt vervolgens dat ie zijn ogen goed open houdt. “Dit keer stel ik de hoge premies voor singles graag aan de kaak”, waarna hij zijn commerciële motief verraadt: “Want er wonen in Nederland nu al meer dan twee miljoen singles.” De slotregel van de nieuwe campagne mag er wezen: ‘Eindelijk 50% korting op de inboedelverzekering. Voor jou alleen.’
Een uit esthetisch oogpunt vreselijk irritant element in de advertentie is de rode ‘actiesticker’ midden op de snuit van de buldog. Buitengewoon ontsierend. Toch moeten we een paar dagen later op dit punt een beetje gas terugnemen. Op een pagina met ‘Kleintjes’ staat een relatief grote contactadvertentie van onze waakhond. Hier heeft ie geen sticker op z’n neus en kijkt ie ons zwartwit aan. “Het ziet er niet uit”, zou een jeugdige alleenstaande kunnen reageren.
Als het nog niet in hun voornemen ligt, zouden we de reclamemakers van Lancyr de hint kunnen geven om een prijsvraag uit te schrijven om de buldog van Lancyr een naam te geven. Dan wordt het toch een stukje persoonlijker dan in de identiteitsloze rol die hij nu vervult.
midden op de snuit van de buldog.

Reageer op dit artikel