nieuws

Elvia Reis gaat op Internet polissen sluiten via intermediair

Archief

Elvia reisverzekeringen start komende maand een proef waarbij ‘rechtstreeks’ reisverzekeringen gesloten kunnen worden via Internet-sites van tussenpersonen en reisbureaus.

Consumenten die op de website van de met Elvia samenwerkende tussenpersoon terechtkomen, krijgen daar de mogelijkheid om rechtstreeks een reisverzekering aan te schaffen. Indien de klant hiertoe inderdaad besluit, wordt hij ongemerkt doorgesluisd naar Elvia Reis.
Hier aangekomen vult de aspirant verzekeringnemer een aanvraagformulier in (en print dit desgewenst uit). Zodra dit formulier op Internet is ingevuld en in elektronische vorm wordt teruggezonden, is er sprake van een tijdelijke dekking. Het definitieve polisblad volgt later, samen met een acceptgiro, via de betrokken tussenpersoon of reisbureau per post.
Provisie
Een unieke code per tussenpersoon maakt het voor de reisverzekeraar mogelijk te achterhalen via welke website de verzekering is verkocht. De wederverkopers ontvangen gewoon provisie over de productie die op deze wijze bij Elvia wordt ondergebracht.
Volgens M.V. Smit, Internetspecialist bij Elvia, is de toepassing van deze nieuwe distributiemethode uniek, in ieder geval voor de verzekeringsbranche. “We starten half maart met een proef via de website van VVV Noord-Holland. Daarna zullen we ook andere relaties gaan benaderen.”
Adviesfunctie
De NVA staat vooralsnog voorzichtig kritisch tegenover de nieuwe distributiemethode die Elvia Reis van plan is te introduceren. “We weten natuurlijk nog niet precies hoe de plannen van Elvia zullen uitpakken, maar ik voorzie dat de adviesrol van de tussenpersoon hiermee in het gedrang dreigt te komen”, aldus NVA-woordvoerster Hella Kuijpers. Ook de NBvA vreest voor aantasting van de adviesfunctie van de tussenpersoon.
De tussenpersonenorganisatie vreest dat het intermediair met deze nieuwe methode alleen achteraf, bij ontvangst van de definitieve polis, zicht krijgt op de door zijn klant gemaakte verzekeringskeuze. Kuijpers: “Een reisverzekering mag dan wel een eenvoudig product genoemd worden, toch is de adviesrol van de tussenpersoon ook hier niet onbelangrijk”. De NVA verzoekt het intermediair dat door Elvia benaderd zal worden vooral dit punt goed in de gaten te houden. De NBvA sluit zich hierbij aan. Boudewijn van Uden: ,,Wij zullen de nieuwe methode straks eerst aan een kritische beschouwing onderwerpen”.
Elvia heeft eigen website
Elvia Reisverzekering beschikt sinds kort over een eigen website (www.reis.elvia.nl) op Internet.
De ‘surfende’ consument kan op de website van Elvia terecht voor onder meer premieberekeningen van diverse verzekeringsvormen en informatie over de diverse verzekeringsvomen. Ook is het mogelijk om als aanstaande reiziger een (uit te printen) checklist voor onmisbare vakantie-attributen in te vullen.
Opmerkelijk is de website van zusterbedrijf Elvia Verzekeringen (www.elvia.nl). Hier vinden we slechts een mededeling dat er (sinds augustus 1996) aan de site gebouwd wordt.

Reageer op dit artikel