nieuws

ELQ moet van aandeelhouder voorzichtiger geld uitlenen

Archief

ELQ Hypotheken, geldgever voor afwijkende risico’s, scherpt zijn acceptatiecriteria aan. Dat gebeurt op last van de Amerikaanse aandeelhouder Lehman Brothers, die de portefeuille aantrekkelijk wil houden voor potentiële kopers.

Zo werd in juli een ELQ-portefeuille ter grootte van _ 360 mln verkocht (gesecuritiseerd). Met ingang van vorige week beperkt ELQ op een aantal punten de maximale verstrekking. Zo is de woonquote gemaximeerd tot 45% (was 47,5%) en 5,5 maal het inkomen (was 6,5 maal).
Verder is de maximale verstrekking voor de zwaardere risico’s, verdeeld in acht categorieën van ‘light’ tot ‘unlimited’, met 5% à 10% verlaagd. Voor de Quick Hypotheek worden de verstrekkingsmaxima niet aangepast.
Stilgevallen
Volgens marketingmanager Bert van Daalen heeft de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten zijdelings te maken met deze aanpassing van de acceptatienormen: “We zijn nog een jong bedrijf en passen nog voortdurend zaken aan als onze processen, voorwaarden en provisies. We hebben het afgelopen jaar de acceptatievoorwaarden al drie keer aangepast. Deze laatste aanpassing is ingegeven door onze 100%-aandeelhouder Lehman Brothers.”
Door de gebeurtenissen in de Verenigde Staten met subprime hypotheken is de vraag naar hypotheekportefeuilles op de kapitaalmarkt vrijwel stilgevallen, zegt Van Daalen. “En wij bouwen hier in Nederland een hypotheekportefeuille op, die Lehman wereldwijd echter juist verkoopt. Zo is in juli een portefeuille van ons ter grootte van _ 360 mln gesecuritiseerd. Om onze portefeuille ook in de toekomst aantrekkelijk te laten zijn voor securitisatie, wil Lehman dat we onze acceptatiecriteria aanscherpen.”

Reageer op dit artikel