nieuws

Elf partijen rekenen geen opslag bij verlenging van hypotheek

Archief

Klanten die nu een hypotheek sluiten tegen lage renteperentages, krijgen bij veel geldgevers bij het aflopen van de renteperiode de rekening voorgeschoteld, aldus online intermediair Independer. Daarop zijn elf uitzonderingen.

De talrijke acties van geldverstrekkers noemt Independer een sigaar uit eigen doos. “Een aantal banken en verzekeraars berekent namelijk een renteopslag na het verstrijken van de rentevaste periode”, zo geeft de site de al jaren gebruikelijke werkwijze aan. “Het financiële voordeel dat de klant bij het afsluiten ontving, wordt op deze manier volledig teniet gedaan.”
Als voorbeeld heeft Independer berekend dat bij Fortis Bank, die nieuwe klanten _ 2.000 teruggeeft bij het sluiten van een hypotheek, tijdens de eerste rentevaste periode 0,35% meer betaalt dan de laagste rente in de markt. “Bij een lening van _ 225.000 betaalt de klant in tien jaar _ 7.875 meer dan nodig is. Na het aflopen van de rentevaste periode moet hij een opslag betalen van minimaal 0,2%. Over een hypotheekbedrag van _ 225.000 komt dat jaarlijks neer op _ 450.”
Bij Postbank zou diezelfde klant bij verlenging tot _ 18.000 meer gaan betalen dan bij een geldgever die zo’n opslag niet hanteert. De extra kosten bij SNS Bank zijn maximaal _ 13.500, berekent Independer.
Uitzonderingen
Uit de gegevens op de site blijkt dat in ieder geval elf geldverstrekkers geen opslag rekenen als de klant een nieuwe renteperiode kiest. Dat zijn de buitenlandse partijen Argenta, Bank of Scotland, GMAC en UCB en daarnaast Aegon, Avéro Achmea, BLG, CVB Bank, DBV, Obvion en Woonfonds.

Reageer op dit artikel