nieuws

Eigenaren gestolen bestelwagens dubbel gedupeerd

Archief

De nieuwe regeling voor het grijze kenteken kent een onaangename verrassing. Bij diefstal is een ondernemer niet alleen zijn auto kwijt, maar moet ook de ontvangen BPM terugbetalen aan de Belastingdienst, tenzij de auto binnen een maand wordt teruggevonden. De organisatie van logistiek- en transportondernemers EVO vindt deze regeling te belachelijk voor woorden. “De ondernemer wordt gestraft voor crimineel handelen van een ander”, aldus EVO. De BPM-naheffing van de Belastingdienst is afhankelijk van de leeftijd en de waarde van de gestolen auto, maar bedraagt gemiddeld € 5000. In 2004 werden er maar liefst 3.300 bestelauto’s gestolen.

EVO vreest dat ondernemers door deze problematiek moeten rekenen op een hogere verzekeringspremie voor hun bedrijfsauto’s, omdat er bij diefstal een hoger bedrag wordt uitgekeerd. In dit verband worden premieverhogingen tussen 5 en 10% niet uitgesloten door EVO.
Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars zijn deze percentages schromelijk overdreven. “Wij zijn druk doende om hier een mouw aan te passen in de zin van een aanbeveling aan de verzekeringsmaatschappijen. Welke oplossing het precies wordt, dat is nu nog de vraag. Onze gedachten gaan uit naar een coulanceregeling.”
Vorige week heeft Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming (VVD) staatssecretaris Wijn van Financiën vragen gesteld over de gevolgen van deze nieuwe regeling.

Reageer op dit artikel