nieuws

Eigen kantoor te duur voor Qua Raad

Archief

Intermediairbedrijf Qua Raad ziet af van het betrekken van het in aanbouw zijnde eigen kantoorpand aan de A1 in Amersfoort. “Kostenbeheersing is absoluut noodzakelijk”, zo laat directielid Michiel Vermeulen weten.

Volgens Vermeulen verkeert Qua Raad niet in financiële problemen. “We hebben in 1999 een moeilijk jaar gekend. Dat jaar was verliesgevend. Maar door de nieuwe belastingplannen is de omzet vorig jaar weer aangetrokken en ziet de toekomst er goed uit.” Volgens ingewijden is ook het jaar 2000 verliesgevend geweest, maar Vermeulen wil dat niet bevestigen.
Volgens hem dwingt de markt tot verregaande kostenbeheersing. “De marges in de levenmarkt worden kleiner. De provisie-inkomsten staan onder druk en het einde is nog niet in zicht.”
De zestig binnendienstmedewerkers van Qua Raad zouden over twee maanden verhuizen naar het nieuwe kantoor aan de Kosmonaut in Amersfoort. Het nieuwe pand – 6.000 m² groot – wordt gebouwd aan de A1, verder in de richting van Amsterdam dan het huidige kantoor van Qua Raad in Amersfoort. De vennootschap Qaré, dochter van Qua Raad, gaat het pand nu verkopen en Qua Raad zelf moet op zoek naar een andere kantoorlocatie. “We hebben twee opties, in een straal van acht kilometer van onze huidige locatie”, aldus Vermeulen.
Callcenters
Volgens Vermeulen zijn de omstandigheden sterk veranderd sinds 1998, toen Qua Raad tot nieuwbouw besloot. “De reden was toen dat Roccade het huidige pand helemaal voor zichzelf wilde en dat wij meer ruimte nodig hadden.”
“Inmiddels hebben we besloten om ons callcenter weg te halen uit Amersfoort. De grond is hier gewoon te duur voor zo’n activiteit en daarbij komt dat we moeilijk aan personeel komen.” Door te verhuizen naar – hoogstwaarschijnlijk – Nijmegen verwacht Vermeulen meer studenten te kunnen aantrekken. Momenteel heeft het callcenter van Qua Raad in Amersfoort 38 werkplekken; in Nijmegen moeten er 40 komen. Verder staat in Zwolle nog een callcenter van Qua Raad (30 werkplekken).
Een jaar geleden werkten nog 175 mensen voor de callcenters van Qua Raad. Toen maakte het bedrijf al melding van een “neerwaartse trend in het aantal afspraken”, maar voegde daaraan toe dat dit “geen invloed had op de bedrijfsvoering”. Als aandeelhouders van Qua Raad staan te boek Karel Rietdijk (43) en de uit België afkomstige directrice Jeannine Restiaens (37).

Reageer op dit artikel