nieuws

Eigen Huis introduceert ‘hitlijst’ van hypotheekverstrekkers

Archief

De Vereniging Eigen Huis heeft op haar site een viertal klassementen geplaatst waarin hypotheekverstrekkers worden gerangschikt op basis van nettomaandlasten.

Met de hypotheekklassementen wil de vereniging consumenten helpen een hypotheek te kiezen met lage maandlasten. “Hoewel de laagste rente vaak het belangrijkste verkoopargument van hypotheekaanbieders is, is dat nog geen garantie dat die hypotheek ook werkelijk de voordeligste is”, aldus Eigen Huis. “Rentestaatjes van geldverstrekkers laten slechts een deel van de maandlasten zien. Een hypotheek met een ‘lekkere lage rente’ kan toch duurder uitpakken dan een hypotheek met een iets hogere rente, maar met lagere premies.”
Vier vormen
Eigen Huis rangschikt wekelijks geldverstrekkers op basis van de nettomaandlasten bij vier hypotheekvormen: spaarhypotheken, beleggingshypotheken, hybride hypotheken en aflossingsvrije hypotheken. Daarbij wordt uitgegaan van een gezin, bestaande uit een man van 35 met een brutojaarinkomen van _ 40.000 en een vrouw van 33 met een inkomen van _ 20.000, dat een hypotheek sluit van _ 235.000 met een rentevaste periode van tien jaar.
De berekening leidt bij een spaarhypotheek tot Bank of Scotland als goedkoopste partij, met een nettomaandlast van _ 889 en een rente van 4,6%. De laagste rente in de top-10 heeft ABN Amro (4,4%) maar die komt uit op een maandlast van _ 910.
Bij de beleggings- en de hybride hypotheek is Bouwfonds de goedkoopste aanbieder met _ 851. In de categorie Aflossingsvrij staan Argenta en het Philips Pensioenfonds bovenaan met een maandlast van _ 529 en logischerwijs tevens de laagste rente: _ 4,4%.
Op basis van persoonlijke gegevens kunnen bezoekers van de site van Eigen Huis hun eigen klassement van de tien scherpste aanbieders samenstellen.

Reageer op dit artikel