nieuws

Eigen Huis claimt liquidatie traditionele levenhypotheek

Archief

De Vereniging Eigen Huis claimt verantwoordelijk te zijn geweest voor het verdwijnen van de traditionele levenhypotheek van de Nederlandse hypotheekmarkt.

“Wij zijn het geweest die de traditionele levenhypotheek uit de markt gewerkt hebben, omdat de maatschappijen niet duidelijk konden maken welk deel van de premie werd belegd”, zegt directeur drs. Henny van Herwijnen in Hypothema, het maandblad voor tussenpersonen van BLG Hypotheken.
Deskundigheid
Van Herwijnen roemt over de deskundigheid van ‘Eigen Huis’ op het gebied van hypotheken, een kwalificatie die hij vaak mist bij geldgevers en tussenpersonen. “Negen van de tien leden meldt zich aan uit behoefte aan deskundige, onafhankelijke voorlichting. Onze hypotheekgids is hét standaardwerk in de markt. Veel banken gebruiken hem als opleidingsmateriaal. Nieuwe hypotheekproducten komt men hier testen.”
De woonconsumentenorganisatie vindt de consument vaak een speelbal van de geldgevers die niet altijd even duidelijk en eerlijk voorlichting geven én de tussenpersoon die in de eerste plaats zou denken aan zijn provisie. ‘Eigen Huis’ rekent het tot haar taak de consument mondiger te maken zodat deze “de vaak verbijsterende sprookjes die hem verteld worden” beter kan doorzien.
Verdoezelen
Van Herwijnen vindt dat hypotheekaanbieders veel informatie verdoezelen voor de consument. “Wat moet een consument met venstertarieven, fluistertarieven, projecttarieven? Banken kunnen best voor een project bepaalde kortingen geven, maar het wordt later altijd weer op de consument verhaald.”
Het provisiestelsel van no cure no pay, moet volgens Eigen Huis op de helling. “In het huidige systeem zal een tussenpersoon niet snel adviezen geven die tegen zijn provisiebelang ingaan. De tariefstructuur is een belemmering voor objectieve, onafhankelijke advisering”, zegt Van Herwijnen. Hij wijst erop dat de consument vaak tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. “Mensen zijn bereid om veel te hoge woonlasten op zich te nemen om dat huis maar te krijgen. Dan voelt lang niet iedere tussenpersoon zich geroepen tijdig in het belang van de consument op de rem te trappen.”
Van Herwijnen: “Veel informatie wordt verdoezeld”.

Reageer op dit artikel