nieuws

Effectenbezit verzekeraars en pensioenfondsen 20% groter

Archief

Het effectenbezit van verzekeraars en pensioenfondsen is vorig jaar met bijna 20% gegroeid. “De sterkste groei van de afgelopen zes jaar”, meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

De totale waarde van aandelen en obligaties bedroeg _ 799 (667) mld. De pensioenfondsen haalden een rendement op aandelen van 26%, terwijl de verzekeraars het met 14% een stuk minder deden.
De pensioenfondsen haalden in totaal een koerswinst van _ 79 mld op effecten, waarvan _ 66 mld uit aandelen. Per saldo werd voor _ 5 mld aan aandelen verkocht en voor _ 30 mld aan obligaties gekocht. In totaal bezitten de pensioenfondsen nu voor _ 558 (458) mld aan aandelen en obligaties. De effectenportefeuille maakt bij de pensioenfondsen gemiddeld 88% (2004: 85%) uit van het totaal aan activa.
Verzekeraars haalden een koerswinst van _ 16 mld, waarvan _ 14 mld uit aandelen. Er werd voor _ 4 mld aan aandelen gekocht en voor _ 11 mld aan obligaties aangeschaft. Het totale effectenbezit bedraagt nu _ 241 (209) mld. Bij verzekeraars vormen aandelen en obligaties 70% van de totale activa; in 2004 was dat 66%.

Reageer op dit artikel