nieuws

Eerste woekerclaim is voor NN

Archief

De Stichting Woekerpolis Claim (WPC) en de Vereniging Consument & Geldzaken (VCG) hebben voor enkele duizenden houders van een beleggingspolis een schadeclaim ingediend bij Nationale Nederlanden.

De claim betreft onder meer het product Flexibel Verzekerd Beleggen. Beide organisaties willen met NN overleggen over een schadevergoedingsregeling. “Wij zijn na onderzoek tot het inzicht gekomen dat de beleggingsverzekeringen weinig kans bieden op een positief rendement. De klant loopt relatief grote risico’s, en daar staat onvoldoende kans op rendement tegenover.” Belangrijkste oorzaak zou zijn de hoge kosteninhouding.
WPC en VCG vinden dat NN klanten onvoldoende over deze kosten heeft geïnformeerd. “Schending van de zorgplicht en dwaling bij klanten door onvoldoende informatieverstrekking”, luidt de conclusie. Beide instanties willen dat klanten het recht krijgen om hun polis kosteloos op te zeggen. Verder moet NN het verschil tussen het rendement op een spaarrekening of obligatiebelegging en de afkoopwaarde van de polis bijleggen, luidt de eis. Daarbovenop moet de klant alsnog volledig worden ingelicht over de ingehouden kosten en het rendement van de polis na aftrek van deze kosten. Volgens woordvoerder Anton Weenink van VCG gaat het zeker om enkele honderdduizenden polissen. NN wil niet reageren: “We bekijken de claim”, is alles wat woordvoerder René de Sevaux loslaat.
WPC en VCG denken binnenkort ook claims in te kunnen dienen bij Fortis ASR (Variabel Investeringsplan) en Aegon (Spaarbeurs).

Reageer op dit artikel