nieuws

Eerste Hollandsche ontkent afbouw loondienstorganisatie

Archief

Rik Savelsbergh, directeur van Eerste Hollandsche, ontkent dat de maatschappij afwil van zijn loondienstadviseurs. “Als zij hun geld waarmaken, dan hoeven ze van mij niet weg.”

Vorige maand werd bekend dat de adviseurs van Eerste Hollandsche dit jaar gemiddeld 15% meer productie moeten maken voor hetzelfde provisie-inkomen. Betrokkenen vrezen een nieuwe ‘koude sanering’, nadat vijf jaar geleden hoge productie-eisen al hadden geleid tot een inkrimping van het aantal adviseurs van 130 naar 50 (zie AM 3, pag. 1).
Volgens directeur Savelsbergh is de angst ongegrond. “We stellen elk jaar nieuwe productie-eisen aan onze adviseurs. De ene keer wat meer dan de andere. Ik zal niet ontkennen dat dit een piekjaar is, maar van moedwillig wegjagen is geen sprake.”
“De afgelopen vijf jaar is de gemiddelde productie van onze adviseurs zo’n 60% verbeterd. De meeste van de overgebleven adviseurs zijn dus goede werknemers, die ik niet kwijt wil.” Volgens Savelsbergh telt het loondienstbedrijf momenteel een kleine vijftig adviseurs. De beoogde productiegroei is volgens hem vooral te behalen in levensverzekeringen.
Grens
Eerste Hollandsche, dochter van Generali, trekt geen nieuwe loondienstadviseurs meer aan. Portefeuilles van vacante rayons biedt de maatschappij aan tussenpersonen aan, die in Eerste Hollandsche hun primaire verzekeraar zien. “Of die personeelsstop permanent is, moet de toekomst uitwijzen. We zullen ons op het meest rendabele distributiekanaal richten.”
Als Eerste Hollandsche geen nieuwe adviseurs meer aanneemt, dan komt dat in de praktijk neer op een natuurlijke afbouw van de loondienstorganisatie. Waar ligt de ondergrens? Savelsbergh: “Dat zou zelfs bij vier of vijf adviseurs kunnen liggen. Als zij rendabel werken, zie ik geen reden om hen weg te jagen.”
Volgens vakbondsbestuurder mr. D.A. Kramer van De Unie stelt Savelsbergh de zaken wat te rooskleurig voor. “Voor een goed producerende organisatie heb je gemotiveerde mensen nodig. Op deze manier bereik je dat niet. Dit is niet levensvatbaar. Het loondienstbedrijf van Eerste Hollansche is een sterfhuis.”
Volgens Kramer zeiden Eerste Hollandsche en moeder Generali vijf geleden ook dat van een reorganisatie, in de zin van een afslanking, geen sprake zou zijn. “We zijn destijds verkeerd geïnformeerd, want de nieuwe beloningsregels hebben wel degelijk tot een forse afslanking geleid.”

Reageer op dit artikel