nieuws

Eenderde van uitvaart- verzekeraars haakt af

Archief

De Wet Toezicht Natura-uitvaartverzekeringsbedrijf (WTN) heeft het aantal door de Verzekeringskamer erkende verzekeraars met eenderde doen slinken.

In 1996, toen de WTN van kracht werd, verwachtte de Verzekeringskamer (VK) nog zo’n honderd natura-uitvaartmaatschappijen onder toezicht te krijgen. Uiteindelijk hebben zo’n negentig verzekeraars en verenigingen zich in de loop van dat jaar aangemeld.
Na ruim twee jaar heeft de toezichthouder aan 38 natura-uitvaartverzekeraars een WTN-vergunning verleend. Er zijn nog achttien partijen in afwachting van zo’n vergunning.
Los hiervan zijn er negen natura-uitvaartverzekeraars die over een ruimere WTV-vergunning beschikken; dat zijn NVG, Dela, Amev-Ardanta, Hooghenraed (Huva), Amersfoortse/UKV, Monuta, LPU, Axent en Nivo.
Geschrapt
Liefst 25 uitvaartverenigingen zijn het afgelopen jaar geschrapt uit de VK-lijst met natura-uitvaartverzekeraars. “Zij hadden pro forma een WTN-vergunning aangevraagd, maar vallen met minder dan drieduizend verzekerden niet onder de WTN”, aldus woordvoerder Kees Verhagen.
De Laatste Eer uit Roden heeft zelf zijn WTN-aanvraag ingetrokken, terwijl acht partijen hun portefeuille hebben overgedragen aan een andere partij. Dat zijn: Pantheon (naar Nuva), ABVM (Nuva), DVZ (Achmea), DEL Assen (Amev-Ardanta), Coöperatie PC (Later Amsterdam), Onderlingehulp (Amev-Ardanta), PCU Eindhoven (Nuva) en Kloppersingel (Monuta).
In het jongste overzicht van de VK ontbreekt de Onderlinge Begrafenis- en Crematievereniging Spekholzerheide uit Kerkrade in de lijst van uitvaartverzekeraars. Dat is een fout, want Spekholzerheide heeft volgens de VK al in mei 1998 een WTN-vergunning gekregen.

Reageer op dit artikel