nieuws

Een op drie Nederlanders legt geld opzij voor extra pensioen

Archief

Van alle werkende Nederlanders is 30% actief bezig met het eigen pensioen. Die groep legt maandelijks geld opzij voor een aanvullend inkomen na pensionering, zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Zwitserleven.

Het deel van de bevolking dat zelf spaart voor de oude dag, legt gemiddeld _ 200 per maand opzij. “Voor het realiseren van de dromen heeft men gemiddeld _ 77 extra per maand over”, aldus Zwitserleven. Opmerkelijk is dat 37% van de duizend ondervraagden het eigen huis als pensioen ziet, terwijl een overgrote meerderheid van 83% wel in de huidige woning wil blijven wonen na pensionering.
Langer doorwerken ziet de werknemer nog niet zitten: 60 jaar is de ideale leeftijd om ermee op te houden, al is de verwachting wel dat de echte pensioenleeftijd op 63 jaar zal liggen. Niet verrassend is dat vrijwel iedereen de pensioenperiode graag wil invullen met reizen, vakantie en hobby’s. Ook hier zijn de respondenten realistisch: “Slechts iets meer dan de helft van de werkende bevolking denkt uiteindelijk daadwerkelijk te slagen in het realiseren van zijn dromen.” Zwitserleven heeft daarom een site opgezet (www.dromenrealisator.nl) waarmee bezoekers hun dromen kunnen visualiseren. “Dit levert een persoonlijk dromenboek op met adviezen hoe ze hun dromen financieel kunnen realiseren.”
Mocht dat niet lukken, dan kiest 50% ervoor om langer te doen met bestaande spullen. Een derde gaat dan minder vaak of goedkoper op vakantie, terwijl de keuze voor een goedkopere auto (28%) of het van de hand doen van een tweede auto (20%) minder populaire maatregelen zijn.

Reageer op dit artikel