nieuws

Eén bureau voor alle letselschaderegelaars?

Archief

Alle letselschaderegelaars in dienst van verzekeraars zouden verenigd moeten worden in één gemeenschappelijke dienst. Niet alleen de kennis moet gebundeld worden – zoals in het Kenniscentrum Personenschade – maar ook de uitvoering. Zo’n dienst levert grote besparingen op, meer kennis en een meer eenduidige behandeling.

Dat pleidooi houdt Kees Koonings in de jongste editie van Kennis, het kwartaalblad van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars (NIS). Koonings, zelf bijna derig jaar actief geweest als letselschaderegelaar, pleit voor een Nationale Letselschaderegelingsdienst (NLSRD). Een gezamenlijk instituut, werkzaam voor alle verzekeraars.
Volgens Koonings zijn er momenteel zo’n driehonderd letselschaderegelaars in ons land, onder wie een honderdtal in dienst van verzekeringsmaatschappijen. De andere schaderegelaars bevinden zich bij vakbonden, instituten als de ANWB en bij de diverse expertisebureaus. Een ongewenste versnippering, vindt hij.
Groeimarkt
Koonings: “Letselschade is een groeimarkt binnen de expertisewereld. Die opdrachten komen van verzekeraars. Of het nu gaat om een verzekeraar met eigen letselschaderegelaars of bureaus die opdrachten van verzekeraars uitvoeren, wat blijft is de versnippering. Ons land is te klein voor sterk regionale bureaus. Alle bureaus moeten een landelijke dekking bieden om attractief te blijven.”
Verderop vervolgt hij: “Naast het geografische aspect van efficiëntie speelt kennis een rol: het vergaren en behouden van kennis, die nu hopeloos versnipperd is. Het door het Verbond geïnitieerde Kenniscentrum Personenschade is een stap richting bundeling en toegankelijk maken van die kennis.”
“Maar hoort een NLSRD niet thuis in deze tendens? Denktank en uitvoering onder één dak. Eenheid in de uitvoering. Een organisatie die groot genoeg is om zich de luxe van specialisten naar schadesoort (whiplash, overlijden, asbest, schade van zelfstandigen) te veroorloven.”
Koonings verwacht van de nieuwe dienst een forse besparing op de kosten voor letselschaderegelingen. Het initiatief om tot de NLSRD te komen, moet volgens hem bij het Verbond van Verzekeraars liggen. “De verzekeraars kunnen bijvoorbeeld allemaal een aandelenbelang in het bureau nemen. Een soort SRK-model zoals in de branche rechtsbijstand.”
Koonings: “Een soort SRK-model.”

Reageer op dit artikel