nieuws

Econoom vindt sluiten verzekeringen nutteloos

Archief

Verzekeringen sluiten, is meestal nutteloos. Althans, volgens econoom Peter Wakker (42), die werkzaam is voor onder meer het Center for Economic Research van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg.

In het kwartaalblad Centerpoint van dit instituut zegt Wakker iedereen het sluiten van commerciële verzekeringen te ontraden. Zelf heeft de econoom – uitgezonderd de wettelijke verzekeringen – geen polissen gesloten, omdat elke premie voor een kleine tot middelgrote schadepost voor hem weggegooid geld is. “Alleen verzekeren tegen grote rampen is verstandig”, zegt Wakker. Kleine risico’s zoals een pc of fiets moet men volgens hem niet verzekeren. Ook ontraadt hij de meeste mensen, afhankelijk van de financiële situatie, een inboedelpolis te nemen.
In zijn radicale opvatting kijkt Wakker niet naar de kans dat een risico plaats heeft, noch naar de hoogte van de premies. “Het feit dat verzekeraars winst maken is een signaal dat de premies te hoog zijn in relatie tot de kans dat een bepaald ongeluk zal plaatsvinden. Ik moet alleen weten dat wanneer ik verlies lijdt mijn levenssituatie niet verandert.”
Een bijkomend aspect van verzekeren is volgens Wakker, die geldt als ‘nutexpert’, de verhoogde kans op onzorgvuldig gedrag door verzekerden. “Mensen met een diefstalverzekering stallen hun fiets minder veilig, omdat de verzekering de schade toch wel dekt. Des te meer reden om je niet te verzekeren.”

Reageer op dit artikel